Esports 15/06/2011

Xavi Pascual, sempre dues passes per davant de la resta

àlex Gozalbo
2 min
Amb només tres temporades al Barça, Xavi Pascual ja és el tercer entrenador de la història amb més títols ACB.

Mentre mira de guanyar-se el respecte d'àrbitres, que no li permeten el mateix que als seus companys de professió, i aficionats, que encara analitzen amb lupa cada decisió seva, Xavi Pascual va sumant títols. Ahir a la nit el tècnic de Gavà es va convertir en el tercer entrenador amb més campionats ACB al seu palmarès, i l'opinió que la resta d'entrenadors tenen d'ell ja és unànime: és un avançat.

Tan sols Aíto García Reneses (9) i Lolo Sainz (5) tenen més títols ACB que Xavi Pascual (2), que ja té els mateixos campionats que tècnics com Clifford Luyk, Svetislav Pesic, Sergio Scariolo o Dusko Ivanovic. La gran diferència és que Aíto va sumar el seu segon títol als 41 anys i Lolo Sainz, als 44. Xavi Pascual en té 38.

Des que el 14 de febrer del 2008 es va fer càrrec del Regal Barça, Xavi Pascual ha agafat una drecera per arribar abans que ningú a les fites més importants. L'any passat, per exemple, es va convertir en l'entrenador més jove a guanyar una Eurolliga.

L'èxit de Pascual se sustenta sobre dues potes: la riquesa tàctica i la gestió del vestidor. Cap equip d'Europa té un joc amb tants matisos com el Regal Barça, que treballa amb un bagatge d'entre 80 i 100 sistemes ofensius.

El tècnic ha sabut conduir el grup en un any gens fàcil en què s'ha trobat amb problemes importants, com l'obligació de descartar un jugador nord-americà (Pete Mickeal) a la Copa del Rei o la necessitat de sobreviure al pitjor any de Ricky Rubio, sobrepassat per la pressió generada al seu voltant.

A més, l'entrenador ha aixecat l'autoestima d'un equip que es va deprimir en veure's fora de la seva final four , la que es va celebrar al Palau Sant Jordi de Barcelona i en la qual estava destinat a defensar el títol de campió. Lluny d'ensorrar-se, el tècnic va saber reconduir la situació per enfortir el vestidor i acabar fent útil tots i cadascun dels jugadors. No és estrany veure com els 12 professionals inscrits en acta acaben anotant.

El pròxim repte de Xavi Pascual, que va rebre moltes crítiques pel seu plantejament tàctic contra Zeljko Obradovic, no és esportiu sinó social: l'entrenador vol deixar de viure en permanent judici. Sovint sembla que se la juga en cada canvi, en cada acció, en cada declaració. I això l'estressa molt, com si visqués pensant que tothom espera una relliscada seva.

Aconseguir la unanimitat amb la qual viu Pep Guardiola, a qui ningú no qüestiona ni a dins del club, ni a la premsa, ni a l'afició, seria el gran somni de Xavi Pascual, un avançat a la seva època. Un entrenador que, com sol dir Joan Creus, va dues passes per davant de la resta.

stats