BÀSQUET-EUROLLIGA
Esports 14/02/2013

Xavi Pascual: "La banqueta desmillora"

El tècnic compleix cinc anys com a entrenador del Barça Regal

àlex Gozalbo
2 min
Xavi Pascual:  "La banqueta desmillora"

BarcelonaAvui fa cinc anys que Xavi Pascual és l'entrenador del Barça Regal. El tècnic, que acumula 10 títols, és el gran protagonista d'un dels períodes més exitosos de la història de la secció de bàsquet blaugrana. Arribat a la banqueta de manera interina i, en principi, provisional, el de Gavà s'ha construït un prestigi entre els millors preparadors d'Europa, que temen caure derrotats contra les seves propostes tàctiques.

"La banqueta desmillora", diu a Barça TV entre riures Xavi Pascual, que té clares les coses que ha millorat en l'últim lustre: "Aprens a relativitzar molt més les coses i a tenir més tranquil·litat en els moments claus. La part més important és conviure amb les victòries i les derrotes, assaborint els triomfs perquè les derrotes fan molt de mal i no les oblides mai. Si ho fas, algú te les recorda. En canvi, les victòries passen molt ràpid i ben aviat has de preparar el partit següent".

Meticulós en la preparació dels partits, el tècnic ha dotat l'equip de molts recursos tàctics i ha sabut enfortir el caràcter competitiu d'un grup de jugadors que no acostumen a fallar en els partits claus. Ajudat per Joan Creus, amb qui fa temps que treballa colze a colze, Xavi Pascual ha acumulat una Eurolliga, tres títols de la Lliga Endesa, tres de la Copa del Rei i tres de la Supercopa Endesa. La xifra augmenta si es tenen en compte les quatre edicions de la Lliga Catalana. "El nostre pròxim objectiu és classificar-nos per als quarts de final de l'Eurolliga i aconseguir victòries a la Lliga Endesa per guanyar posicions. Tenim un camí emocionant, un repte difícil i tant de bo puguem mantenir la bona línia actual", diu.

Els èxits no han modificat el caràcter de Xavi Pascual, que segueix relacionant-se amb el mateix grup d'amics de sempre. El tècnic, que es prepara els missatges que vol difondre a les rodes de premsa i coneix els personatges claus de l'entorn blaugrana, no s'ha acostumat a l'exposició del seu càrrec i continua tenint la pell molt fina amb les crítiques. "Després d'aquesta trajectòria tan bona que hem tingut, hi ha hagut molta gent que estava esperant un moment no gaire bo i ens ha faltat al respecte. No estic parlant que hi hagi crítiques quan juguem malament, hem jugat malament i és la cosa més normal del món, però sí que des d'alguns sectors s'han criticat estils de joc, s'ha atacat el passat i la manera de guanyar. S'està sent bastant injust amb un equip que ha marcat una part de la història del nostre bàsquet, un tram molt guanyador de la nostra història", opina el tècnic.

L'entrenador del Barça Regal ha implantat a la secció de bàsquet el model comunicatiu que Pep Guardiola va instaurar al futbol, disminuint les entrevistes i limitant les aparicions dels jugadors en les rodes de premsa.

"Objectiu comú"

"Res és gratuït, hem de seguir creixent", assegura Xavi Pascual, que fa dos anys va explicar en el llibre Pensar en l'equip el seu secret per aconseguir èxits: "El truc és tan senzill (o tan complicat) com aconseguir que les persones que entrenes actuïn pensant en un objectiu comú i que no posin mai el seu interès individual per davant del col·lectiu".

stats