COPA DEL REI ACB 2011
Esports 14/02/2011

Vuit punts i molt anys d'avantatge

L'avantatge al marcador va ser de vuit punts, però la distància que separa el Regal Barça del Reial Madrid és molt més gran. Un club guanya títols; l'altre, segueix adormit. El conjunt blaugrana va repetir títol 23 anys després.

àlex Gozalbo
4 min
Lanecdota, Electronics

MadridAlan Anderson va estar a punt de fitxar pel Reial Madrid l'estiu passat, però el club blanc no va tancar la seva contractació. Uns mesos més tard va ser el Regal Barça qui el va aconseguir. Ahir, amb 19 punts i la distinció d'MVP, va ser decisiu. L'anècdota serveix per evidenciar la trajectòria de totes dues seccions, allunyades en les últimes temporades de manera evident.

Des del 1988, fa 23 anys, ningú aconseguia repetir títol a la Copa del Rei. No deu ser fàcil, doncs. El Regal Barça ho va fer ahir al Palacio de los Deportes de Madrid, on va igualar els títols que el rival té a la Copa del Rei (22). En els últims anys, la retallada ha estat escandalosa i la derrota d'ahir torna a deixar en evidència un equip blanc que viatja a la deriva, allunyat dels títols i, el que és més greu, de qualsevol planificació a mitjà termini.

Xavi Pascual ha aconseguit gestionar amb criteri un planter amb recursos per a qualsevol situació. El tècnic va donar ahir una nova lliçó de com dirigir una final i va saber interpretar cada parany amb què es va trobar.

Fins a deu jugadors del Regal Barça van anotar almenys un punt en un partit on des de la banqueta es va saber repartir molt l'ofensiva. Quan ataques des de molts llocs diferents, el rival no sap de quin front preocupar-se primer. A diferència d'altres partits, molts dels punts de l'equip blaugrana van arribar des del perímetre, tant amb jugadors exteriors com amb interiors. Erazem Lorbek, per exemple, va anotar tres triples.

Prigioni atura Navarro

El Reial Madrid s'havia especialitzat en remuntades, a fer la volta als partits venint des del darrere. Ahir, però, sabia que això no seria possible i que al Regal Barça no li retallaria un avantatge de 13 punts com li va fer al Power Electronics València a la semifinal. Per això el conjunt blanc va sortir a mossegar, limitant l'aportació ofensiva del campió d'Europa a 30 punts en 20 minuts.

Ettore Messina va sorprendre situant Clay Tucker sobre Ricky Rubio i, sobretot, Pablo Prigioni sobre Joan Carles Navarro. El base argentí, que va adoptar la iniciativa en tots els bloquejos per orientar les sortides del jugador, va secar l'escorta, que va marxar al vestidor amb zero punts i un 0/4 en llançaments de camp.

Jugar tres partits en tres dies, i no tres en quatre com el Reial Madrid, també va perjudicar el Regal Barça, que no va exhibir la superioritat física que sol mostrar. Va buscar altres recursos.

Tan sols Alan Anderson va anotar amb continuïtat, mentre que el Reial Madrid va saber treure profit de la col·locació dels seus tresos al pal baix. El conjunt blanc va fer ahir moltes coses bé, com defensar com no acostuma a fer i tenir un gran equilibri entre el seu joc interior i exterior. El bases del conjunt blanc van encetar cada atac posant la pilota a dins, i a partir d'aquí van organitzar la majoria de les seves ofensives.

El temps de descans va servir per reorganitzar la defensa del Regal Barça, que ahir es va oblidar de les zones i va focalitzar esforços a aturar aquelles situacions de bloqueig directe amb les quals el Reial Madrid sol fer tant de mal. Ho va aconseguir, ja que el conjunt de Messina es va quedar amb 26 punts a la segona meitat i només set dels seus jugadors van veure anella.

Així, amb tanta concentració d'efectius, és difícil competir amb conjunts d'un nivell com el dels blaugranes. Velickovic es va quedar sense jugar, quan a la semifinal havia tingut un paper protagonista. Tampoc van tenir minuts Mirza Begic, l'últim a arribar, ni Sergi Vidal.

El Regal Barça va recuperar sensacions després del descans consolidant una diferència de set punts (37-44) de la mà de Víctor Sada, que tot el que fa ho fa bé, i tot el que no sap fer no ho fa. El base va disposar de més minuts en pista dels que normalment té, ja que Ricky Rubio es va fer un esquinç al turmell dret.

Últim quart letal

L'últim quart del Regal Barça va ser letal. Primer va aconseguir un avantatge de deu punts (45-55). Ettore Messina va aturar el partit amb un temps mort. Després va ampliar la diferència a 15 punts (49-64) i el tècnic italià va tornar a demanar un minut per donar instruccions. Ja era tard, el rival tenia el partit on volia i només era qüestió de deixar passar el temps.

És cert, i això és de les poques coses positives que s'endurà l'equip blanc de la final, que el Reial Madrid no va donar l'encontre per perdut i va lluitar per remuntar-lo. Gràcies a un parcial de 5-0 es va situar a vuit punts (56-64).

Xavi Pascual, que va llegir totes i cadascuna de les coses que van passar a sobre del parquet del Palacio de los Deportes, va tornar a donar entrada a Ricky Rubio. Tot i la lesió, el base va aportar tranquil·litat en una recta final que no sempre és senzilla de gestionar, quan el rival arrisca i juga a la desesperada. Al final, 60-68.

La Minicopa, per a la Penya

El Regal Barça no va poder celebrar el doblet, ja que, al matí, va perdre a Magariños la final de la Minicopa contra el DKV Joventut (77-84) de Joan Rallo. Albert Real va ser premiat amb l'MVP d'un torneig amb jugadors del nivell de Jonathan Barreiro, Nedim Djedovic i Raül Timoner.

stats