FENT CAMÍ

Volta del pas d’en Queleu O de la Pintella i pas del Racó

Aquesta ruta, que arriba a Deià, és considerada d’alt risc, amb passos molt exposats en què cal posar-se un arnès de seguretat

Aquesta és una ruta d’alt risc, de passos molt exposats en què convé anar assegurat, sobretot al pas d’en Queleu o de la Pintella. La ruta comença a Deià, des d’on es puja cap a les parets acinglerades del pas d’en Queleu. La tornada al punt d’inici es fa pel pas del Racó. Es pot deixar el cotxe a l’aparcament que hi ha vora la carretera Ma-10 (tram Valldemossa-Deià), abans d’entrar al poble, i es comença en direcció a Valldemossa.

Al cap de pocs minuts es deixa l’asfalt de la carretera per entrar al camí de Son Ripoll. El camí puja adreçat a les parets espadades del davant, les quals formen la raconada de Son Ripoll. A l’extrem de la dreta hi ha la sortida del pas Vell, i a la raconada de Son Ripoll hi ha el comellar del Pou. Entre aquesta raconada i el Salt es pot veure una rampa boscosa que farà falta remuntar per arribar al pas de la Pintella.

Pas del Rost del Salt

Havent superat unes marjades aixecades just devora el torrent del Salt i una zona de marges abandonats, es pot veure la impressionant rampa anomenada pas del Rost del Salt. Al rost exagerat s’hi ha d’afegir la dificultat de caminar per una rosseguera molt inestable, amb pedres de diferents mides. Un cop superada la rosseguera, se surt a un rudimentari camí. El pendent és molt pronunciat.

En aquest punt ja s’ha guanyat molta altitud i s’acosta la base de les parets. Per una clariana, entre els arbres, s’albiren el puig de la Galera (908 m) i els contraforts del puig del Vent (1.005 m). Els darrers metres de lluita amb la inclinació del terreny abans d’assolir el començament del pas, i de seguida s’arriba a l’inici del pas d’en Queleu o de la Pintella (622 m). Abans de començar l’escalada pel pas, és necessari posar-se un arnès de seguretat, ja que aquest és un tram perillós. S’avança per una estreta cornisa acinglerada cap a la rampa quasi vertical que es veu al fons. A la dreta hi ha les parets verticals del puig Gros del Moro (938 m), anomenat ara del Caragolí, i es camina pràcticament per damunt la línia divisòria dels termes de Deià i Valldemossa. El pas baixa al torrent del Salt pels abruptes contraforts del puig del Vent i el puig Gros, del massís del Teix. Ja s’ha travessat la torrentera i toca remuntar l’altre coster, igual de rost que el que s’ha baixat, i en algun punt s’haurà de grimpar.

Pas del Xaragall de Can Boqueta

El descens serà vertiginós, encara que no perillós, baixant pel pas del Racó. La verticalitat que assoleix el coster és impressionant. La baixada es fa per un estret comellar situat molt a prop del penyal del Racó. El càrritx és una gran ajuda per frenar la nostra inèrcia i no davallar sense fre.

Tot d’una es recorre la zona de marjades del Racó per un camí empedrat que connecta amb el camí que puja al pas del Xaragall de Can Boqueta (319 m), pas que se situa visualment en els penyals que tenim davant. La ruta finalitza pel camí carreter de la Font de la Senyora, que arriba a Deià.

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF