SELECCIÓ ESPANYOLA
Esports 14/10/2011

Virus Barça

Natalia Arroyo
3 min
Diàleg total Del Bosque parla amb Pedro i Puyol, dos dels onze jugadors que ha convocat als entrenaments de la selecció espanyola.

Vicente del Bosque no és blaugrana, però últimament sembla que ho sigui. L'extècnic del Reial Madrid i ara seleccionador espanyol està aprofitant l'excel·lent moment esportiu que viu el Barça per donar continuïtat als èxits que Espanya va començar a tenir amb Luis Aragonés. Del Bosque assumeix el càrrec el mateix estiu que ho fa Guardiola amb el primer equip del Barça i, des de llavors, els camins de la selecció i el club blaugrana avancen en paral·lel de la mà d'un grup de futbolistes que des de fa gairebé quatre anys ho guanyen tot amb totes dues samarretes.

Aquest apropament cap al futbol blaugrana està ple d'elogis a Guardiola, a qui Del Bosque ha lloat obertament en més d'una ocasió, i respon a una lògica esportiva que l'entorn, embadalit amb l'estètic estil de joc que té ara la selecció, no gosa qüestionar. Ni tan sols ara que la transformació de la roja en una Espanya més aviat blaugrana coincideix amb el moment en què el tècnic se sent més lluny del seu club de tota la vida, el Reial Madrid.

I és que Vicente del Bosque, un home que ha defensat la samarreta del Madrid durant onze temporades -entre l'any 1973 i 1984- en la seva etapa de jugador, i que ha sigut l'entrenador de l'exitós Madrid galàctic entre els anys 1999 i 2003 a més d'estar-se més de deu treballant en les categories inferiors, no vol saber res de Florentino Pérez.

No recollirà la insígnia d'or

El Reial Madrid vol condecorar Del Bosque amb la màxima distinció del club, la insígnia d'or, en un acte que se celebrarà al novembre i en què també seran homenatjats Rafa Nadal i Plácido Domingo, però el seleccionador ja ha filtrat que no hi anirà. Segons publicava dimecres el diari Marca , Del Bosque creu que l'entrega del guardó és un gest oportunista i que no sorgeix de la voluntat i iniciativa de Florentino Pérez sinó que respon a les pressions mediàtiques de l'entorn blanc.

El tècnic de Salamanca no perdona al president blanc que l'acomiadés de males maneres pocs dies després de guanyar la Lliga ara fa set anys i no té cap intenció de voler oblidar ara aquesta traïció. En una entrevista el 2009, Del Bosque va confessar que encara li cou com va sortir del Madrid: "És un dels gestos que més mal m'ha fet. No sé si va ser cosa del president o de la cort que l'envolta. Però el pitjor és que, després d'allò, han continuat parlant i parlant en privat".

La fractura entre Del Bosque i el Madrid ve de lluny però s'està fent cada dia més gran al ritme que la selecció segueix guanyant partits amb un futbol aclaparador i màgic. Com el del Barça. La figura de Del Bosque com a tècnic s'està veient reforçada cada dia més i entre l'afició madridista hi ha qui recorda que, des que va marxar, cap entrenador ha resistit més de dues temporades a la banqueta blanca. Aquesta dada inquieta a Madrid i més quan la premsa espanyola lloa l'estil de joc de la selecció amb la mateixa intensitat amb què la premsa internacional s'omple la boca amb la manera de jugar del Barça.

Perquè, de fet, un futbol i l'altre tenen moltes coses en comú. L'ambició per robar la pilota a camp contrari, la voluntat de dominar el ritme de joc a través de la combinació i les triangulacions i l'aposta per jugadors tècnics i amb visió de joc per desplegar un futbol ofensiu i vistós. Jugar al mateix, al cap i a la fi, acaba derivant a jugar amb els mateixos jugadors. I per això Del Bosque confia la sort d'Espanya a bona part de la plantilla blaugrana. Dels 112 futbolistes que el manxec ha utilitzat en aquesta fase de classificació, 43 eren blaugranes. Villa, Piqué i Busquets són tres dels cinc més utilitzats, juntament amb Casillas i Sergio Ramos.

Convocats i titulars

La presència de blaugranes en les alineacions d'Espanya és tan habitual que ja no crida l'atenció, encara que la situació sigui inèdita a la resta d'Europa entre les grans seleccions del continent. En l'últim partit que la roja va disputar a Alacant dimarts contra Escòcia, Del Bosque va fer jugar els vuits blaugranes que va convocar i va sortir amb set d'ells d'inici. Només l'Alemanya de Joachim Löw viu una situació similar amb els futbolistes del Bayern Munic, que també acostumen a envair les alineacions de die Mannschaft . Sense anar més lluny, fa una setmana contra Turquia els alemanys van jugar amb set muniquesos com a titulars.

Ahir el Barça feia el primer entrenament amb tot el grup, un cop recuperats els internacionals sud-americans. El temut virus FIFA amenaça amb condicionar el partit contra el Racing de Santander de demà (20.00 h). Però el cert és que és el virus Barça el que fa anys que condiciona la selecció espanyola i Del Bosque.

stats