Esports 29/11/2012

Villa resol un partit gèlid i sense intensitat

Albert Solé
4 min

BARCELONAEl Barça jugarà contra el Còrdova de Segona A als vuitens de final de la Copa del Rei. El partit d'ahir al Camp Nou només va servir per certificar el que tothom sabia després del 0-3 de Mendizorrotza fa un mes, i el 3-1 final va ser un pur tràmit, en una nit glaçada a l'estadi. Bé, a Tito Vilanova sí que li va servir per a alguna cosa, per veure que quan hi ha poques coses en joc, i no fa jugar amb els titulars, la tensió competitiva baixa notablement. David Villa, que per primer cop des del seu retorn va jugar els 90 minuts sencers, va brillar a la segona part amb dos gols: el primer, un golàs de falta. Amb aquests dos gols l'asturià va arribar als 300 gols des que és professional. A l'última mitja hora va jugar el desitjat Deulofeu, i tot i que va provar moltes coses, no va tenir el seu millor dia.

Tito Vilanova va fer jugar Thiago i Adriano d'entrada. Tots dos surten d'una lesió i al camp del Llevant ja van jugar un quart d'hora al final. A l'hispanobrasiler li va tocar jugar de Messi, és a dir, de fals 9, tot i que Villa també era a la gespa. L'altra vegada que va jugar en aquesta posició va ser a la final del Mundial de Clubs contra el Santos, ara fa un any. Aquell cop va sortir de cine però ahir, sense els mateixos acompanyants, lògicament, no tant. De fet, quan Adriano va aconseguir empatar el partit al minut 35 de la primera part, Tito Vilanova va moure les peces i va posar Villa en punta, la seva posició natural -tot i que des que va arribar al Barça no hi ha jugat gaire-, i així van arribar els dos gols. També va ser titular el mexicà Jonathan Dos Santos, a l'interior dret, amb la qual cosa Tito Vilanova va demostrar que no és dogmàtic, i tot i haver-li dit a l'estiu que no tindria minuts, mentre sigui a la plantilla i s'entreni com ho fa, tindrà oportunitats.

Un 0-1 en fred

Al Barça li va costar molt entrar al partit. De fet, al minut 2 de joc, Alex Song es va llançar a terra dins de l'àrea per tapar la primera ocasió de l'Alabès, i els bascos van demanar penal per mans del camerunès. Només va ser un avís del que vindria. Un xut llunyà de Miki que va obligar Pinto a tirar-se a terra per evitar el gol va precedir el gol de l'Alabès. Una centrada des de la dreta va agafar Montoya distret, i no va veure que Borja Viguera li apareixia per l'esquena, rematava de cap al segon pal i deixava Pinto fent l'estàtua. Al Camp Nou feia molt fred, però tothom va quedar mut amb el gol de l'Alabés. L'eliminatòria no perillava, però la falta de tensió generava certa intranquil·litat. Mostra d'això va ser la jugada següent, en què Montoya i Pinto, amb una pilota botant, no van entendre's i van generar una ocasió de perill. El doble pivot català de l'Alabès, Miki i Jaume Delgado -tots dos formats a l'Espanyol-, s'estava imposant al migcamp blaugrana per ganes i voluntat.

El quart gol d'Adriano

A l'últim quart d'hora, però, el Barça va treure's la son de les orelles i va estirar línies. Adriano, que semblava el jugador més ficat al partit fins aquell moment, va connectar un fort xut de la frontal, que va desviar amb els punys el porter Herrera -jugador del filial de l'Alabès, que va ser titular ahir per la lesió dels dos porters del primer equip-. A la jugada següent, el jove porter basc va tapar la porteria en una jugada de Villa sobre la línia de fons. La màquina del Barça començava a rutllar, i una paret entre Adriano i Thiago va permetre al lateral brasiler arribar sol davant Herrera, i el va superar per baix. Era el minut 35, i en els 10 minuts finals Tito Vilanova va demanar als seus homes que matessin la primera part mantenint la possessió de la pilota amb un rondo gegant.

A la segona part el protagonista va ser David Villa. L'asturià va tenir un cara a cara amb Herrera només començar la represa, però va xutar al cos del porter. Poc després Villa es va poder refer amb una falta directa des de dins de la mitja lluna de l'àrea, que va executar a la perfecció i la va clavar per l'escaire. El 2-1 deixava l'eliminatòria resolta, si no ho estava ja, i amb la distracció, el Barça es va deixar sorprendre en la jugada següent, i l'Alabès va marcar, tot i que l'àrbitre li va anul·lar el gol a Luismi per un fora de joc inexistent. I sense temps per protestar, Thiago va construir un ràpid contracop, que va continuar Cristian Tello, i el sabadellenc li va donar el gol mastegat a Villa, que només va haver d'empènyer al fons de la xarxa.

Amb el 3-1 al minut 15 de la segona part, l'última mitja no va tenir més història. Tito Vilanova va donar aquesta última mitja hora a Gerard Deulofeu, la gran estrella del filial i la gran esperança del futur de la Masia. L'Alabès, pel seu compte, sense res a perdre, va intentar arreglar el marcador, però les forces ja no li responien. Ara al Barça li espera el Còrdova als vuitens de final.