LLIGA DE CAMPIONS
Esports 19/10/2011

El Viktoria Plzen posa a prova la tensió del Barça

Albert Solé
4 min
MESSI TORNA A PARLAR Feia molts mesos que l'argentí no apareixia per la sala de premsa del Camp Nou, i ahir Va tornar-hi.

El Barça rep aquest vespre al Camp Nou un equip desconegut en la tercera jornada de la Champions, el Viktoria Plzen txec. Aquest és un fet molt habitual en la fase de grups, però a l'equip blaugrana habitualment se li acostumen a entravessar aquest tipus de partits, per la falta de tensió que hi ha a l'entorn amb aquests rivals, als quals es considera golejats abans de començar. El Basilea va aconseguir un empat en el primer any de Guardiola, i el Rubin Kazan es va endur els tres punts en una nit estranya al Camp Nou. Per això el tècnic del Barça insistia ahir en una idea que ha de repetir cada vegada que s'enfronta a la ventafocs del grup: "Normalment es menystenen aquest tipus d'equips, perquè no els heu vist mai, però nosaltres sí, és la nostra feina. Sempre ens hem de prendre els partits amb molta seriositat, pel fet de desconèixer-los no els hem de perdre el respecte", encara que va admetre que ell tampoc els havia vist jugar mai abans que els toquessin en el sorteig de Mònaco: "Jo tampoc no havia vist cap partit del Viktoria Plzen, abans, igual que del Rubin, del Copenhaguen, del Basilea... El més important és que demà els jugadors sàpiguen què es trobaran al davant", va dir, en referència al fet que va ser ahir a la tarda quan el tècnic va ensenyar als seus jugadors com juguen els txecs. Així ho va confirmar Leo Messi, que feia mesos que no apareixia per la sala de premsa: "Avui veurem els vídeos del rival. Analitzarem el contrari, el que fa bé i el que no fa tant bé per mirar d'aprofitar-ho. Ja sabem que a la Champions cap equip és fàcil, vingui d'on vingui".

Sis punts vitals per ser a vuitens

Guardiola sí que va demostrar que havia estudiat el rival d'aquesta nit: "El Viktoria juga molt junt, encara que no em fa la sensació que sigui un equip defensiu", i va afegir: "Els seus extrems són directes i incisius, i té un gran mitjapunta". Sigui quin sigui el rival, el partit d'avui i el de l'1 de novembre a Praga -els dos següents de Champions- són molt importants pels punts que hi ha en joc, tal com recordava el tècnic de Santpedor: "Aquests dos partits ens donaran la classificació per als vuitens de final si els guanyem, i després ja ens jugarem a San Siro la primera plaça amb el Milan, que no serà fàcil". Guardiola té molt clar que com més aviat superin la fase de grups, molt millor: "Fins al Nadal el primer objectiu és passar a vuitens de final, a la Lliga hi ha més temps de recuperar-se d'una ensopegada, i a la Champions ja hem perdut dos punts a casa [amb el Milan]" .

Com i qui jugarà?

Com és lògic, el tècnic del Barça no va revelar amb quin onze titular pensa jugar avui, ni tampoc amb quin sistema, la gran novetat tàctica de Guardiola d'aquest curs per sorprendre els rivals. Des de l'inici de temporada, el Barça ha jugat amb el 3-4-3 o el 4-3-3 -l'habitual en els tres anys anteriors- indistintament, sense cap criteri aparent per als ulls profans. I dissabte passat va afegir un altre element nou que fa tremolar els periodistes que han de pronosticar quin equip inicial pot treure Guardiola, que és l'absència del migcentre defensiu. L'únic que se sap segur abans que comenci el partit és que Cesc Fàbregas, per precaució, no serà a la convocatòria, tot i que ahir ja va fer la meitat de l'entrenament amb el grup. Amb l'absència del d'Arenys, Guardiola només té 17 jugadors del primer equip disponibles -continuen lesionats Piqué, Alexis i Afellay-, i per això ha convocat dos futbolistes del filial, Jonathan dos Santos i Isaac Cuenca, tot i que només un d'ells s'asseurà a la banqueta del Camp Nou.

Amb el misteri de si el Barça jugarà amb tres o quatre defenses i amb tres o quatre migcampistes, el que és pràcticament segur és qui seran els tres davanters, ja que no en té d'altres: Pedro, Messi i Villa. Respecte al gran rendiment golejador del crac argentí des que Guardiola és l'entrenador del Barça, el tècnic va intentar treure's les medalles de sobre i focalitzar-ho tot en Messi: "Miro de fer-lo jugar allà on pugui rebre més pilotes. Els bons sempre miro que puguin tocar més pilota, la resta del que fa és mèrit exclusiu d'ell".

Els txecs vénen a jugar

El capità del Viktoria Plzen, Pavel Horvath, va afirmar que per ells aquest partit al Camp Nou és un gran premi a la trajectòria que els ha dut fins a la fase de grups de la Champions, i per això diu que intentaran jugar a futbol sense pensar a evitar la golejada: "Hem vingut a guanyar, però si perdem per 3, 5 o 8 a 0 tant és, hem vingut a jugar". Aquesta declaració d'intencions, però, contrasta amb la convicció que tenia dilluns el capità txec quan li van preguntar sobre les opcions de victòria del seu equip al Camp Nou: "Potser tindríem algun oportunitat si la UEFA ens permetés jugar amb dos porters, encara que crec que no ho acceptaran". El tècnic del Viktoria, Pavel Vrba, també admetia la dificultat per a ells del partit d'avui: "Qualsevol equip, menys el Madrid, potser, considera el Barça el millor equip del món. Per nosaltres seria un èxit extraordinari poder-los guanyar, sobretot pel respecte que els tenim, però és molt complicat".

stats