08/08/2011

'Up in the air'

2 min
Josep Guardiola donant indicacions als seus jugadors durant un entrenament de la gira pels Estats Units.

Fins no fa gaire, abans de començar a competir els equips s'entrenaven. Se'n deia pretemporada, i era genial: s'enduien les plantilles a llocs preferentment frescos i durant quinze dies agafaven la forma física adient i acoblaven els nous fitxatges en sessions de matí i tarda.

Però com totes les aficions saben, la pretemporada va morir. La van matar els clubs amb la complicitat necessària de la UEFA i la FIFA. Sí, la pretemporada està tan morta com el marcador simultani Dardo, i entrenar-se és de covards.

Ara es juga (per dir-ne d'alguna manera), es televisa i es cobra des de l'endemà de tornar de vacances. Tant li fa que l'espectacle sigui un frau comès a base de titulars que només aguanten mitja part reforçats amb suplents o, com el cas del Barça, de suplents de suplents perquè els suplents de debò estan defensant els colors d'Espanya sub-alguna cosa (que viril el teu gest amb aquell nano, Ginés Meléndez). Està a punt de fer-se realitat el somni dels programadors televisius: la competició perpètua que convertirà el futbol en la NBA.

Aquest nou ordre mundial té tota la lògica. Si els futbolistes es passen la temporada com el personatge de George Clooney viatjant entre núvols, és normal que es passin l'agost tonificant les cames a 9.000 metres d'altura. Si durant la temporada un partit entre setmana acaba a les dotze de la nit, durant l'agost al jugador se l'envia a Amèrica o la Xina perquè vagi canviant d'horari, dormi malament i descansi poc. I si durant la temporada s'interrompen les competicions als moments de clímax perquè juguin les seleccions, a la FIFA munten amb diligència uns amistosos el 10 d'agost, encara que això caigui just quatre dies abans de la final de la Supercopa entre el Barça i el Reial Madrid (que es juga a doble partit, lògicament). Lògicament també, el seleccionador espanyol s'emporta a l'amistós tretze jugadors dels equips que disputaran la final (vuit del Barça i cinc del Madrid), i així podrà preparar la roja per al transcendental partit contra Liechtenstein que es disputarà a Logroño el 6 de setembre, de classificació per a l'Eurocopa.

Per tot plegat, no els estranyi que Josep Guardiola apel·li a la ment dels jugadors per guanyar la Supercopa, perquè el que és a les cames i a la preparació ben feta, a això no hi podrà apel·lar fins a l'octubre.

I per cert, tinc testimonis que aquest article estava escrit abans de la frase de Guardiola amb què va posar el punt final a la gira: "Abans fèiem pretemporades, ara fem gires". Imaginin fins on podria arribar aquest Barça en un entorn en què l'esport fos tan important com el negoci.

stats