FUTBOL
Esports 02/05/2012

La UEFA admet que existeix el risc de suspendre l'Eurocopa

El govern d'Ucraïna va garantir a la UEFA que la seguretat no serà un problema durant l'Eurocopa. Quan falten 40 dies per a l'inici del torneig, l'explosió de quatre artefactes ha encès les alarmes.

Toni Padilla
3 min
Membres d'una unitat antiterrorista de l'exèrcit ucraïnès durant unes maniobres d'exhibició a un aeroport prop de Kíev.

BARCELONA.La UEFA ha exigit al govern d'Ucraïna que ofereixi garanties que no hi haurà problemes de seguretat durant l'Eurocopa que comença aquest 8 de juny. En els últims dies aquest estat, que organitza la competició de manera conjunta amb Polònia, ha vist com la seva imatge ha quedat tacada per l'explosió de quatre artefactes i per la pressió internacional contra l'empresonament de l'ex primera ministra Iúlia Timoixenko. El govern ucraïnès va comunicar-se ahir amb la UEFA per donar aquestes garanties, però diferents càrrecs de l'ens que controla el futbol europeu han admès que hi ha una possibilitat de suspendre l'Eurocopa. Martin Kallen, directiu de la UEFA encarregat de supervisar l'Eurocopa, ha admès que no hi ha temps per buscar solucions si es decideix que Ucraïna no està preparada per al torneig, ja que queda poc temps. "No es podria fer només a Polònia, i no es podria portar a un altre estat. Caldria suspendre el torneig i organitzar-lo el 2013", ha afirmat.

El grup de control de l'Eurocopa, del qual formen part la UEFA, els governs i les federacions dels països amfitrions, els comitès organitzadors i les agències nacionals responsables de la preparació, va analitzar ahir a la seu de la UEFA a Nyon la situació de la seguretat a Ucraïna. Les explosions i manifestacions dels últims dies en diferents ciutats han preocupat seriosament la UEFA, que va enviar un comunicat al govern de Kíev en què l'alertava per les "preocupacions creades amb motiu de la situació política a Ucraïna entre polítics i mitjans europeus". Encara que la UEFA com a organització esportiva mai interfereixi en assumptes polítics, el màxim organisme del futbol europeu ha sol·licitat a la delegació d'Ucraïna que transmeti aquestes preocupacions a les autoritats competents. Ucraïna hi va respondre ahir afirmant que treballarà intensament per evitar ensurts, però la qüestió va més enllà de la seguretat als carrers, ja que el govern ucraïnès viu dies molt tensos amb pesos pesants de la Unió Europea.

La pressió de Merkel

El president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, ha anunciat que no anirà a Ucraïna amb motiu de l'Eurocopa en protesta per la situació de la líder opositora i ex primera ministra, Iúlia Timoixenko, empresonada per abús de poder durant el seu mandat. Timoixenko va fer públic haver rebut cops a la presó de Khàrkov i s'ha declarat en vaga de fam. La seva filla ja ha declarat que Ucraïna va camí de ser un estat totalitari, i la posició de la cancellera alemanya, Angela Merkel, ha acabat de pressionar el govern presidit per Víktor Ianukóvitx. Merkel ha anunciat que tampoc anirà a Ucraïna fins que no s'alliberi Timoixenko, condemnada l'últim octubre a 7 anys de presó per "abús de poder", en un judici qualificat de "polític" per bona part de la comunitat internacional.

Oleg Voloixin, portaveu del govern, ha denunciat Merkel per actuar com en els "temps de la Guerra Freda" i per "convertir l'esport en un presoner de la política", però des de la Unió Europea no es deixa respirar el govern ucraïnès. Així, cinc caps d'estat (d'Àustria, la República Txeca, Itàlia, Alemanya i Eslovènia) ja han deixat clar que no seran l'11 i el 12 de març a Ialta (Ucraïna) a la trobada de presidents de l'Europa Central i de l'Est.

Durant els últims mesos Ucraïna ha vist com es criticaven diferents aspectes de l'organització de l'Eurocopa, com els preus dels hotels, el paper d'organitzacions criminals, el paper de la dona per culpa de xarxes que controlen prostitució de luxe i la seguretat als estadis. Ara la UEFA té un greu problema sobre la taula. Platini va ser escollit president de la UEFA amb molts vots de federacions com les d'Ucraïna i Polònia, però la política interna dels ucraïnesos posa en perill l'organització del principal torneig de seleccions que es fa a Europa.

stats