ECONOMIA
Esports 09/03/2013

La UE investiga la bombolla econòmica del futbol espanyol

Ara
2 min

Barcelona.La Unió Europea i el seu comissari de Competència, Joaquín Almunia, han obert una investigació formal sobre les ajudes públiques que han rebut el València, l'Hèrcules i l'Elx de la Generalitat Valenciana, segons informava el diari El País .

Aquests tres clubs van eixugar el seu deute a través de crèdits bancaris concedits per Bankia, Banc de València i la CAM, i que estaven avalats pel govern valencià. Tanmateix, els equips no els van poder tornar i va ser el govern valencià qui va acabar pagant la quantitat de 118 milions d'euros.

La Comissió Europea ja fa anys que està estudiant els comptes del futbol espanyol i, en aquest cas concret, se centraria en l'estratègia dels avals, subvencions i altres ajudes a fons perdut que han rebut els clubs per part de les administracions autonòmiques, diputacions i ajuntaments.

Segons la informació, el cas ja és a mans del departament de Competència, que, en última instància, podria obligar els equips a tornar algunes ajudes, fet que els acabaria de portar a la ruïna i la desaparició. D'altra banda, Brussel·les també segueix de molt a prop, des de fa temps, el deute que arrosseguen tots els clubs amb Hisenda i la Seguretat Social, ja que els clubs de futbol no poden rebre un tracte diferent a altres empreses o agents econòmics. El cas, anomenat a Brussel·les com la bombolla del futbol espanyol , s'està investigant i les primeres decisions podrien arribar d'aquí un any.

El primer pas ha estat demanar informes a les administracions públiques, que han de retornar a la Comissió Europea. A partir d'aquí s'obrirà un procés d'anàlisi i verificació que determinarà si les ajudes públiques són compatibles amb les lleis europees. Finalment, i si es declaren il·legals, l'últim pas és exigir que les ajudes es retornin íntegrament o parcialment.

stats