Tres de cada quatre corredors populars no s'han fet mai una prova d'esforç

El VI Estudi CinfaSalud posa en evidència la falta de preparació dels 'runners' espanyols

Els experts mèdics del laboratori VI Estudi  CinfaSalud comparteixen el coneixement adquirit al llarg de 47 anys a les diferents àrees de salut. Així, volen posar en evidència la falta de preparació dels corredors espanyols. 

Nou de cada deu (93,3%) 'runners' no pren les mesures preventives bàsiques per dur a terme aquest esport. Així, tres de cada quatre no s'ha fet mai una prova d'esforç (75,1%), el 86,2% no segueix un pla d'alimentació adaptat a la seva pràctica esportiva de manera regular i tres de cada quatre (77%) tampoc no segueix un pla d'entrenament regular. A més, la meitat dels corredors (48,5%) no fa exercicis d'escalfament i d'estirament abans i després de córrer, necessaris per a una pràctica saludable d'aquest esport.

La veritat és que mai, a cap hora del dia, des de que vaig començar a ser corredor popular el 2010, he arribat a casa després de sortir a trotar pel meu poble sense haver-me creuat amb almenys un altre corredor que havia decidit sortir a fer uns quilòmetres. Per això m'he demanat en més d'una ocasió sobre el nombre de corredors que hi ha al nostre país. És evident que sense cercar estadístiques i fonts fiables és impossible obtenir-ne informació. Aprofitant l'espai d'Elitecho he tingut la possibilitat de fer-ho i de documentar-me.

Finalment, he decidit fer-ho en l'àmbit de l'Estat espanyol, però un altre dia parlarem dels esportistes balears que es desplacen anualment per competir fora de les illes. 

L'estudi es diu “VI estudio Cinfasalud: Percepción y hábitos de los corredores y corredoras españoles ” i és de 2017.

Segons aquest estudi al voltant de tres milions de persones a Espanya (l'11,9% de la població) surt a córrer almenys dues vegades per setmana, de les quals 6 de cada 10 són homes (63%) i 4 dones (37%).

Però aquest estudi, a més -el primer sobre ' running' duit a terme a Espanya-, aporta moltes altres dades que ens ajuden a conèixer el perfil del corredor mitjà. La recerca, d'acord amb la informació del mateix estudi, està basada en un qüestionari en línia realitzat en una mostra representativa de gairebé 2.400 dones i homes d'entre 20 i 60 anys que corren almenys dues vegades per setmana, residents en totes les comunitats autònomes. Per això, és més que possible que et vegis reflectit o reflectida en el següent perfil del corredor mitjà.

Corre per ciutat un percentatge del 91,5%


Participa, de mitjana, en cinc carreres a l'any

L'habitual, en tot cas (30,5%), és que participi en dues competicions anuals i normalment a la mateixa ciutat (50,6%). Només el 2,2% dels nostres esportistes populars surt a participar en competicions a l'estranger. Els homes competeixen lleugerament més que les dones i, per comunitats, destaca en aquest camp Castella-la Manxa. De mitjana, els 'runners' corren 3 hores i 22 minuts a la setmana, encara que els navarresos practiquen de mitjana fins a 4 hores i 14 minuts a la setmana.Gasta 39,6 euros al mes (475 euros anuals)

La despesa mensual més habitual se situa entre els 10 i 20 euros i només el 5,1% gasta més de 100 euros al mes. Les dones gasten 2 euros més de mitjana al mes que els homes mentre que, per comunitats, els càntabres són els que més diners hi inverteixen.El 50,2% se'n  du el telèfon mòbil

Encara que, com és lògic, els materials més utilitzats per a la pràctica del ' running' són les sabatilles específiques (86%) i la roba tècnica (75,5%).És interessant veure també que, segons aquest estudi, la gran majoria (un 93,3%) de corredors no es prepara de forma correcta per córrer  

I només escalfa i estira abans i després de córrer el 51,5%; no es fa proves d'esforç el 75,1% i, finalment, el 48,1% no va acudir al metge després de sofrir un contratemps... No seré jo el que digui que hi ha una relació de causa-efecte però, després de llegir l'anterior, no m'ha estranyat veure que un 61,8% dels corredors i corredores han sofert problemes el darrer any.

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF