BÀSQUET - LLIGA ENDESA
Esports 04/06/2013

Tres lustres de la increïble Lliga del TDK Manresa

Quinze anys d'una de les gestes més inversemblants de l'esport

àlex Gozalbo
2 min

ManresaEl 4 de juny del 1998, avui fa quinze anys, l'esport va viure una de les seves gestes més inversemblants. El TDK Manresa va remuntar un desavantatge de 10 punts contra el poderós Tau Cerámica, va trencar tots els pronòstics i es va proclamar campió de la Lliga ACB. L'equip català va superar tres eliminatòries a cinc partits amb el factor pista en contra per acabar aixecant un títol que ningú va saber preveure. L'Adecco Estudiantes (1-3), el Reial Madrid Teka (1-3) i el Tau Cerámica (1-3) no van poder complir els pronòstics i van caure eliminats per un conjunt amb un pressupost molt més petit.

Joan Creus, actual secretari tècnic del Barça Regal, va liderar amb 41 anys la victòria del TDK Manresa. El base, que tan sols va poder descansar dos minuts i 12 segons, va anotar 17 punts al partit decisiu amb una sèrie de llançaments gairebé perfecta. Pere Capdevila, actual director esportiu de La Bruixa d'Or Manresa, Herb Jones, Derrick Alston i Bryan Sallier van completar un cinc inicial que els habituals al Nou Congost se saben de memòria. Luis Casimiro també va repartir alguns minuts entre Jesús Lázaro, Paco Vázquez, Jordi Singla i Llisard González.

El Tau Cerámica, que estava entrenat per Sergio Scariolo i comptava amb jugadors com Elmer Bennet, Juan Alberto Espil, Miroslav Beric o Brent Scott, encara ara no s'explica com va poder perdre aquella final. "El TDK Manresa es va merèixer guanyar aquell títol", recorda Sergio Scariolo. "Aquella victòria va ser el resum d'un treball molt seriós i de mantenir la mateixa filosofia", assegura Luis Casimiro.

L'endemà de la victòria uns 15.000 dels 64.000 habitants que aleshores tenia Manresa van sortir al carrer per celebrar l'inesperat títol. És superfort , una casposa cançó de Josmar, es va convertir en un dels himnes de la festa.

El TDK Manresa va disputar la temporada següent l'Eurolliga, competició de la qual va quedar eliminat a la primera fase, on va sumar tres victòries en deu partits.

Futur incert

La Bruixa d'Or Manresa va perdre fa unes setmanes la categoria, però confia a poder mantenir-se a la Lliga Endesa gràcies a la viabilitat econòmica del projecte. "Tinc la sensació que aquest estiu passaran coses, i encara hem de veure quina capacitat tindran els equips que pujaran de l'Adecco Or i quins conjunts poden continuar a la Lliga Endesa", explica Josep Vives, president executiu del Bàsquet Manresa.

stats