CICLISME
Esports 28/06/2013

Tres catalans a l'assalt del Tour de França

Amb l'edició d'aquest any s'arriba a la xifra de 47 participants d'aquí en la mítica cursa

Albert Rabadan
2 min
Joaquim Purito Rodríguez arriba al Tour en un punt àlgid de la seva carrera després dels dos podis al Giro d'Itàlia i a la Vuelta a Espanya.

BarcelonaDesprés que l'edició passada del Tour de França, la del 2012, fos la primera sense cap català en 10 anys, la històrica edició número 100 de la cursa ciclista més important del món, que comença demà a Còrsega, tindrà a la sortida tres ciclistes del Principat: Joaquim Rodríguez i Alberto Losada (Katiuixa) i el català d'origen argentí Juan Antonio Flecha (Vacansoleil-DCM).

Continuant el recull de Xavier García Luque publicat a La Vanguardia el juliol del 2007, han estat 46 els catalans que han participat en el Tour en tota la seva història. I Flecha és justament l'home que hi ha participat més vegades (amb la d'aquest any en sumarà 10, per les 8 de Melcior Mauri). Els resultats més destacats han estat set victòries d'etapa (Pérez Francés, Torres, Flecha, Joaquim Rodríguez i tres de Miquel Poblet), un dia vestint el mallot groc (Poblet el 1955) i el tercer lloc del podi de Pérez Francés en l'edició del 1963.

El terrassenc Jaume Janer va ser el primer a llançar-se a l'aventura de participar-hi en l'època heroica d'aquest esport. Janer va abandonar les edicions del 1920 i el 1921 -hi va participar després d'aconseguir permisos del servei militar, ja que tot just tenia 20 anys-, i no va ser fins que va tornar-hi el 1924 que va poder acabar, en la posició 30, en condició d' isolé (ciclista sense equip) a 15 hores del vencedor, l'italià Ottavio Botecchia. També cal destacar les cinc participacions, des del 1921 fins al 1925, d'un perpinyanenc inscrit amb el nom d'Antoine Rière.

Des d'aleshores han destacat especialment les gestes de Miquel Poblet -mort aquest abril als 85 anys-, que en tres participacions (del 1955 al 1957, de les quals només va acabar la primera) va sumar tres triomfs d'etapa. L'any del seu debut Poblet va guanyar l'etapa inicial a l'esprint, i així va aconseguir vestir el mallot de líder. Aquest mateix anys va tornar a guanyar en l'última etapa, en què va arribar escapat en solitari al Parc dels Prínceps de París.

Pel que fa a la classificació general, aquest any es presenta amb unes aspiracions especialment altes gràcies al retorn de Joaquim Rodríguez (Katiuixa). El Purito, que ja va participar al Tour el 2010 amb una actuació més que notable (8è a la general i victòria d'etapa a Mendé), arriba en el punt àlgid de la seva carrera, després dels dos podis en grans voltes de la temporada anterior (2n al Giro d'Itàlia i 3r a la Vuelta a Espanya). L'escalador de Parets del Vallès tindrà al seu voltant un equip de confiança, en què no ha pogut entrar el tarragoní Xavier Florencio però que permetrà el debut al Tour d'Alberto Losada, que es convertirà d'aquesta manera en el 47è català a prendre la sortida a la Grande Boucle.

Per la seva banda, el càntabre resident a Barcelona José Pérez-Francés va pujar al podi el 1963 darrere de Jacques Anquetil i Federico Martín Bahamontes. No li resultarà una tasca fàcil igualar-lo, però mai ha tingut una situació així de favorable.

stats