05/06/2018

Traslladar i aplicar el coneixement

2 min
Presentació del projecte Talent Esportiu Vic

No sense raó, hem estat molt crítics durant anys pel poc contacte entre la universitat i la realitat del dia a dia. En algunes àrees de coneixement l’abisme és enorme i sembla que no hi hagi cap mena de connexió. Sense voler generalitzar -m’equivocaria-, en l’àmbit esportiu he trobat sempre a faltar aquesta coordinació, tot i que crec fermament que tenim grans especialistes en aquest camp i potser massa gurus en alguns casos, cosa que, de vegades, ha contribuït a augmentar aquest abisme.

Però avui m’haig de retractar, i positivament. Aquesta setmana he assistit a la presentació d’un programa de suport a esportistes joves promeses a nivell local. El Centre d’Estudis en Esport i Activitat Física de la Universitat de Vic ha presentat el programa Talent Esportiu Vic, generat, impulsat i que es tirarà endavant des de la universitat sense cap mena d’ànim de lucre, i que té el suport de la mateixa ciutat i d’entitats privades.

El programa va enfocat a aquells esportistes que naveguen entre dues aigües: la de l’esport base -que té el suport de tots els clubs, que, generalment, hi inverteixen recursos i temps- i la de la professionalització. És a dir, vol incidir en aquella edat confusa en què coincideixen l’adolescència -complicada per si sola- i una època d’especialització ja molt important per als esportistes que destaquen, a qui la falta de recursos pot portar a lesions mal curades, emocions mal gestionades, alimentació mal dirigida, etc. Una època que pot acabar comportant l’abandonament de la pràctica esportiva, i en la qual es perden grans esportistes pel camí. El programa ofereix un treball global que, segons els estudis de les últimes dècades, s’ha vist imprescindible per arribar amb més garanties a l’alt rendiment, que ja és prou complicat, i que s’oferirà de manera completament gratuïta als escollits que compleixin els requisits. Aquesta és una primera fase, i la idea és anar-ho ampliant amb servei de nutrició i psicologia, entre d’altres. A part, el Centre d’Estudis oferirà seminaris gratuïts per als entrenadors perquè també es pugui transmetre el coneixement i s’ampliï l’àrea d’aplicació. És encoratjador que la universitat contacti amb la realitat i apliqui el que investiga a la base de la societat. No pot ser que el coneixement quedi en mans dels estudiosos i que no s’apliqui, no porta enlloc ni per als uns ni per als altres. Realment, aquesta és una iniciativa poderosa que segur que aportarà beneficis en totes dues direccions. Avancem!

stats