MOTOR: TRIAL
Esports 17/03/2012

Toni Bou, el relleu de Jordi Tarrés

Nuria García
2 min
El pilot barceloní Toni Bou en un moment de l'última prova de Mallorca.

BARCELONACom tot a la vida, per engegar qualsevol cosa, cal un pioner. En trial, el pioner de Catalunya va ser Jordi Tarrés. El pilot de Rellinars va ser el primer que l'any 85 va debutar al Mundial d'aquesta especialitat, i al cap de dos anys ja es proclamava campió del món. "Fins que no va arribar en Jordi no hi va haver tanta afició, aquí, no hi va haver pilots bons. A poc a poc amb en Jordi es va aconseguir que aquí hi hagués nivell i, en aquell moment, com ara, teníem els millors pilots, amb la qual cosa et podies fixar en el nivell que hi havia i podies millorar molt ràpid. Això ha fet que hi hagi una escola fins ara", comenta Toni Bou, un dels successors de Tarrés.

Des del primer títol del pilot de Rellinars de l'any 87, els catalans han estat els grans dominadors del Mundial de Trial, tant d' indoor com d' outdoor , en què han acumulat 28 títols: 15 del mundial a l'aire lliure i 13 d'indoor de l'anomenat X-trial ). Avui, a Milà, la xifra podria augmentar, ja que Toni Bou està a només un pas de convertir-se en el primer pilot que guanya sis mundials de trial indoor i, a més, de manera consecutiva.

I és que des del 2007 Toni Bou no ha deixat escapar cap mundial i ha sumat deu títols seguits. El seu objectiu és arribar als set que Tarrés va aconseguir a l'aire lliure. "És una cosa que em vaig mirant a poc a poc, no m'obsessiona. El que he de fer és seguir treballant, gaudir i seguir motivat, perquè el dia que es perd la motivació fa abaixar el nivell", comenta Bou.

Tot i aquesta hegemonia al Mundial de Trial, l'actual campió reconeix que no és fàcil guanyar: "Des de fora pot semblar fàcil, però està clar que no et pots despistar. Jo ho comparo amb el Barça, que fins ara semblava que guanyés súper fàcilment i ara sembla que tot és més difícil. I la realitat és que ni ara és tan difícil ni abans era tan fàcil".

Però Bou és conscient que aquest domini algun dia -més tard que d'hora- s'acabarà. "Això és una roda. Al final acabarà sortint gent anglesa i italiana bona, i si hi ha més practicants encara més, i a poc a poc la cosa anirà canviant. Aquí continua havent-t'hi molta afició, però ara es practica més en altres països que en el nostre. O donem facilitats d'ara endavant o a poc a poc la cosa començarà a canviar", avisa.

Domini en el mundial femení

Catalunya també domina el Mundial de Trial femení, en què Laia Sanz acumula 11 mundials des de l'any 2000. "La Laia domina des de fa molt de temps. Ella sí que marca una diferència molt gran amb les altres noies, però és el mateix: sembla molt fàcil però també ha perdut algun mundial per culpa de petites cosetes", recorda Bou.

stats