31/05/2012

Tito-Mourinho, el nou duel

3 min
INESBORRABLE  La provocació-agressió de Mourinho a Vilanova forma part de la història de la Lliga. Per més que Villar pugui decidir passar-ho per alt.

La Federació Espanyola de Futbol hauria decidit perdonar els dos partits de sanció a l'entrenador del Reial Madrid, José Mourinho, per l'agressió a Tito Vilanova l'agost passat durant la tornada de la Supercopa, quan el tècnic blanc va ficar el dit a l'ull a l'aleshores segon entrenador del Barça.

Segons informava ahir el diari Sport , Mourinho seria perdonat i podria ser a la banqueta durant els dos partits de la pròxima Supercopa d'Espanya, que es jugarà el 22 i el 29 d'agost contra el Barça. Tito Vilanova va ser castigat amb un partit de sanció, ja que es va regirar i va donar un cop a Mourinho al clatell, i també seria indultat pel president de la Federació (RFEF). Els dos tècnics, doncs, se saludarien a la banqueta del Camp Nou el 22 d'agost en l'inici d'un nou capítol de la rivalitat Barça-Madrid: la del duel Tito Vilanova - José Mourinho.

I tot plegat, perquè així ho vol el president de la Federació Espanyola de Futbol, Ángel María Villar, que sembla disposat a decretar una amnistia amb motiu de l'inici del seu setè mandat al capdavant de la RFEF. Villar ja ha fet aquest tipus d'accions en altres situacions similars, i ha evitat, d'aquesta manera, que alguns jugadors i tècnics sancionats compleixin totes les seves sancions. Es dóna el cas, però, que Mourinho va cometre aquella acció durant un partit de Supercopa, i el Comitè de Competició de la RFEF va actuar d'ofici i va dictaminar dos partits de sanció dins de la mateixa Copa. És a dir, un any més tard. I ara Mourinho se'n pot escapar sense complir-ne ni un sol.

Aquesta amnistia de Villar també afectarà els tres jugadors expulsats durant el partit de tornada de l'última Supercopa: David Villa i els madridistes Marcelo i Özil. De nou, doncs, el Madrid en surt beneficiat.

Sense Josep Guardiola, Vilanova serà l'encarregat de representar el club en els duels contra el Madrid d'un Mourinho que ha reforçat el seu poder renovant fins al 2016. Durant els dos anys del tècnic portuguès al Madrid, Vilanova ha aconseguit no cridar gaire l'atenció. Més enllà dels dies en què Guardiola era sancionat i li tocava fer de primer entrenador, Vilanova treballava a l'ombra. L'eloqüència, la dialèctica i la fascinació que genera Guardiola ajudaven Vilanova a ser l'actor secundari ideal. Però, portes endins, aquest empordanès es feia escoltar. De fet, Mourinho no el va escollir a l'atzar per posar-li el dit a l'ull durant aquella batussa a l'estadi. Sabia perfectament qui era i tenia clar que Vilanova és un home de caràcter fort. L'entrenador portuguès, de fet, buscava fer-lo saltar -en part ho va aconseguir, ja que el blaugrana es va girar i li va donar un clatellot- per crear més enrenou i, en part, el burxava perquè sabia que Vilanova molts cops era l'encarregat de criticar el Madrid portes endins quan Guardiola feia un discurs moderat.

Discurs ferm

A diferència de Guardiola, Vilanova ha concedit entrevistes durant aquests anys, i el discurs ha estat similar al del tècnic de Santpedor quan toca parlar de futbol, però més dur quan se li ha preguntat pel Madrid. "Mourinho no parla mai de futbol i això no ens agrada", va dir un dia. "Han modificat el seu sistema de joc per culpa nostra", va dir sobre els madridistes durant una entrevista a El País . Durant l'entrevista que va fer amb l'ARA, Vilanova va deixar clar que no hi havia res que li cridés "l'atenció del joc del Madrid de Mourinho, més enllà que és molt competitiu".

Durant aquest anys Vilanova ha criticat més que Josep Guardiola, en part, perquè no havia de parlar en roda de premsa cada dos per tres, i també ha dit més obertament que el seu equip "juga com els àngels". Així, si molta gent no va fer gaire cas a Vilanova, Mourinho sí. El de Setúbal va anar coneixent abans que bona part del públic que aquest gironí és un home sincer i valent. Va descobrir el caràcter d'un home molt escoltat al vestuari del Barça aquests últims anys. Durant una entrevista a La Vanguardia , per exemple, Vilanova ho deixava clar sobre José Mourinho: "Nosaltres ens hem de centrar en el joc. No és bo que els entrenadors siguin tan protagonistes. Només puc entendre que un tècnic vulgui ser més protagonista perquè no ha viscut la sensació que viuen els jugadors. Que li agradaria ser futbolista però no ho va ser mai".

Ara Vilanova haurà de mantenir un duel tàctic i dialèctic amb aquest portuguès que, com a jugador, no va ser tan bo com el tècnic gironí.

stats