L'ESTIU BLAUGRANA
Esports 30/06/2011

Thiago el crac que ve

Acabat d'operar al nas, Thiago va ser ahir a les instal·lacions del FC Barcelona per rebre la millor de les notícies: el Barça el renova fins al 2015. Va signar el seu nou contracte i ja somia ser un fix al Camp Nou.

Toni Padilla
3 min

Barcelona.El debat sembla definitivament tancat. Si el Barça aconsegueix el seu principal objectiu en el mercat de fitxatges, Cesc Fàbregas, la pròxima temporada el Camp Nou gaudirà d'una nòmina de migcampistes creatius deliciosa: Xavi Hernández, Andrés Iniesta, Cesc Fàbregas i Thiago Alcántara. El Barça va anunciar ahir la renovació del seu jugador d'origen brasiler fins al 30 de juny del 2015. Treballant en silenci, tal com agrada a Andoni Zubizarreta, Pep Guardiola i Sandro Rosell, el club ha tancat un nou contracte que assegura la continuïtat del campió d'Europa sub-21. Després de dies i dies en què ha sonat com a moneda de canvi, el gran Europeu sub-21 ha acabat fent decantar la balança. Es queda. I si algú el vol, haurà de pagar una milionada.

La nova clàusula de rescissió del jugador puja dels 30 milions als 90, tot un avís per a navegants, ja que els grans clubs d'Europa, entre els quals el Madrid, s'havien deixat temptar per la possibilitat de pispar al Barça un dels seus millors jugadors joves. Thiago, que va debutar amb el primer equip del Barça el 17 de maig del 2010, en un Mallorca-Barça de Lliga, aconsegueix així guanyar-se l'oportunitat que demanava una vegada i una altra, ja que sempre havia deixat clar que no volia marxar. Ara fa un estiu Thiago va signar un nou contracte, amb una clàusula de rescissió de 10 milions d'euros, però també amb la promesa que pujaria a 30 si el jugador aconseguia una fitxa del primer equip, com ha passat.

Thiago va arribar el 2005 a Barcelona amb una pilota de futbol a la maleta. Fill de Mazinho, el migcampista campió del món el 1994 amb el Brasil que va brillar al València i el Celta, va néixer a Bari (Itàlia), quan el seu pare vivia el primer any al futbol europeu com a jugador del Lecce. Després de passar un any a Florència -era massa menut per recordar-se'n-, el petit Thiago va viure dos anys a Rio de Janeiro, ja que el seu pare va fitxar pel Palmeiras. En aquesta època va néixer el seu germà Rafa. En aquesta ciutat va començar a jugar a futbol, a l'escola del Flamengo, tot i que ràpidament li va tocar tornar a fer les maletes, perquè el seu pare va aterrar a la Lliga espanyola. Després de jugar al València, el Celta i l'Elx, la família es va establir a Galícia.

De l'Ureca al Barça

Thiago va començar a jugar a futbol a les rodalies de Vigo, en una època en què el seu pare no es portava gaire bé amb el president del Celta, Horacio Gómez, fet que va portar el brasiler a no inscriure els seus dos fills al futbol base d'aquest club. El menut Thiago, doncs, va començar a destacar en un modest club, l'Ureca de Nigrán, que actualment s'anomena Val Miñor Nigrán-Novacaixagalicia.

Javier Lago era el tècnic de l'equip infantil, que va ser campió de Galícia per davant del Celta, amb Thiago i el seu cosí Rodrigo (actualment al Benfica després de passar pel Reial Madrid) brillant. "Llavors ja feia coses increïbles", recorda un home que s'emociona quan sent que Thiago encara el defineix com el tècnic clau en la seva trajectòria professional. "Llavors ja tenia capacitat de lideratge, es veia que arribaria lluny". Tant lluny com al Camp Nou, ja que el Barça va aconseguir imposar-se en una cursa per quedar-se amb un jugador que perseguien tots els caçadors de talents.

"El vam veure jugar als camps d'herba artificial del voltant de Vigo. El volien diversos equips, com el València, el Reial Madrid i el Celta, però va arribar a La Masia i es va adaptar molt bé", explicava fa poc a Efe Quique Costas, un dels tècnics del Barça que el va seguir aquell 1995 que Thiago i el seu germà petit, Rafa, van ser fitxats.

Mazinho va veure tan clar que els seus fills tenien un futur al Barça que va abandonar el seu càrrec com a secretari tècnic de l'Aris de Salònica per anar a viure a Barcelona, on amb la dona se separaven cada cap de setmana per garantir que sempre que juguessin els seus fills un dels dos seria a la graderia. La figura del pare, de fet, ha estat clau. Mazinho sempre ha estat molt a sobre de Thiago, i ha rebutjat diferents ofertes de representants per portar-lo. De les negociacions se n'ha encarregat ell, que sap perfectament com funciona el futbol. I Mazinho ha demostrat que sap portar bé els assumptes, ja que ahir Thiago Alcántara va signar un contracte que permet al Barça lligar un crac que avança amb pas ferm.

stats