Esports 28/04/2012

A Terrassa es van aplicar les noves tecnologies al futbol

Jordi Vinyals
2 min
Francesc  Vilanova Bayo ha fet de primer entrenador més d'una vegada.

ENTRENADOR DE L'HOSPITALETTito Vilanova i jo ens vam conèixer a La Masia del Barça. Jo era dels grans, dels que vam començar a viure allà, i el Tito, el Jordi Roura i el Pep eren els joves que es fixaven en els del meu equip perquè érem els següents a debutar al primer equip. Amb el Tito sempre vaig tenir una bona sintonia, però quan vaig deixar el Barça vam perdre el contacte regular. Quan li van oferir ser el director esportiu del Figueres em va trucar per ser-ne l'entrenador, però llavors jo estava al Nàstic i no ho vaig poder acceptar, l'any següent m'ho va tornar a proposar, aquest cop per al Terrassa, i sí que ho vaig acceptar.

Crec que vam fer un bon tàndem, jo a la banqueta i ell a la direcció esportiva del Terrassa, i en especial perquè vam començar a treballar en una cosa en què jo crec molt, les noves tecnologies aplicades al futbol. Després ell va fer veure al Pep que aquesta era una eina imprescindible per a un equip professional. Aquests quatre anys el Barça de Guardiola ha treballat molt els programes ERIC i Sportec, que serveixen per analitzar i estudiar els rivals fins al mínim detall a través de desenes de vídeos de partits. Després de filtrar milers d'imatges, qui sap utilitzar aquests programes pot acabar desxifrant com ataca i com defensa un equip, que és molt útil per guanyar els partits.

La rebotiga del Terrassa 2005

Quan el Pep va dir allò que es tancava al seu despatx mirant vídeos del rival fins que s'adonava com els podia guanyar, estava parlant d'aquesta tecnologia que vam començar a treballar amb Tito Vilanova al Terrassa aquell 2005, i en l'equip també hi treballava el Jordi Roura, que també forma part ara de l'equip tècnic del Barça. Estic segur que l'ús d'aquestes noves tecnologies és una de les claus de l'èxit d'aquest Barça, ja que potencien el talent, i d'això el Tito, el Pep i aquests jugadors en tenen molt. Als anys 80, entre dos bons jugadors, destacava el que estava més ben preparat físicament, als anys 90 la diferència la feia la tàctica, i ara crec que aquestes eines fan un entrenador i un jugador millors.

També és cert que ell va ser qui em va destituir passat el Nadal quan els resultats van començar a no funcionar, però jo sé perfectament que la decisió del cessament no va ser seva, va ser d'altres persones, però ell va haver de donar la cara i assumir públicament la mesura. I com passa sovint, no sempre, el canvi d'entrenador no va funcionar tampoc i no va canviar res. Ara, jo sé que no va ser ell i no tinc cap problema amb el Tito, al contrari.

Estic segur que li anirà molt bé com a primer entrenador del Barça perquè veu molt bé el futbol i seguirà la feina ben feta fins ara.

stats