'Tamborrada' i empanada del Barça a Sant Sebastià

Albert Solé
EL CARÀCTER D'INIESTA
 Iniesta evita l'entrada d'Ifrán a Anoeta. El migcampista va ser un dels millors del Barça, però va merèixer l'expulsió per dues faltes clares.

SANT SEBASTIÀ (ENVIAT ESPECIAL)El pitjor Barça de la temporada, amb diferència, va deixar escapar un 0-2 a Anoeta -igual que la temporada passada- i va acabar perdent. Amb el coixí de punts que té a la Lliga, la derrota té una importància relativa, però les sensacions, amb l'equip de gala, no van ser bones. La ciutat de Sant Sebastià està de festa aquest cap de setmana, la Tamborrada, i la Reial Societat va jugar un partit excel·lent. El Barça va perdre la imbatibilitat amb un gol a l'últim minut d'Agirretxe a Anoeta, on no guanya des del 2007.

La prova que la lògica dels entrenadors funciona diferent a la dels aficionats és l'alineació d'ahir a Anoeta. Tito Vilanova va fer jugar tots els titulars. Comptant que el partit de Copa de dijous a Màlaga és de vida o mort, i el d'ahir no, molts pensaven que algun titular descansaria. Però no va ser així, i Tito va sortir amb tot a Sant Sebastià, conscient que la Reial està jugant molt bé aquesta temporada, i els fets li van donar la raó.

En els cinc primers minuts, els homes de Montanier van sortir molt forts i no van deixar que el Barça creués el mig del camp. Ara, el primer cop que ho van fer, Iniesta va fer una assistència magistral a Messi, que el va deixar sol davant de Bravo. L'argentí, però, va fallar amb un xut creat molt mal executat. I quan Messi falla un gol cantat, que es prepari el rival. Només un minut després de l'errada, Messi va rebre un altre regal d'Iniesta, i aquest cop en una posició més difícil, va ajustar bé la pilota al segon pal de Bravo.

Però la Reial no es va tancar al darrere. Pedro va enviar un xut de rosca al pal, i uns minuts més tard feia el 0-2. Xavi, des de la seva posició privilegiada, va veure de cua d'ull com pujava Alves per la dreta i li va posar la pilota al peu com ningú més sap fer al món. El brasiler va posar la pilota a l'àrea petita i allà va aparèixer com un llamp Pedro per deixar el partit encarrilat només en 24 minuts.

Els guipuscoans no van perdre la fe. Molts altres equips haurien llançat la tovallola ja, però la Reial no. La valentia dels locals, deixant molts metres darrere de la seva defensa, la volia aprofitar el Barça amb pilotades llargues buscant l'esquena dels centrals. Messi va caure dos cops en fora de joc en accions com aquesta, però Xavi va enganxar una passada bona, i el menut argentí entre les dues torres -Mikel i Carlos Martínez- va trobar prou espai en carrera per superar Bravo de vaselina. La pilota va tocar al pal i es va frenar just sobre la línia de gol, però la defensa de la Reial va rebutjar a temps.

Semblava un suïcidi la tàctica de Montanier, però li va sortir bé al tècnic francès. Chori Castro va demostrar que no era així. Carlos Vela el va veure sol a l'esquerra, i Castro va connectar un fort xut creat, impossible per a Valdés. Era el minut 40 i quedaven molts minuts encara. Hi ha gols que tenen efectes psicològics, i aquest ho va ser. En la jugada següent Chori Castro es va trobar en una situació semblant a la del gol, però aquest cop Valdés va poder aturar el xut.

L'1-2 va donar ales a la Reial i la segona part va ser seva. I amb l'expulsió de Piqué (55') amb dues grogues, la primera al primer temps per no deixar treure una falta, tot es va enfonsar. Anoeta va començar a rugir com mai, els jugadors de la Reial es van veure capaços de fer mal a un Barça grogui i ho van aconseguir. Chori Castro un altre cop va trobar la posició per xutar, la pilota va tocar lleugerament a Mascherano, just per despistar Valdés, que no va poder impedir l'empat. Al Barça se li havien apagat els llums -com va passar constantment durant el partit amb la il·luminació artificial.

Tito Vilanova va donar ordres de posar morfina al partit. Fins i tot quan no està bé, la millor arma del Barça és la possessió de la pilota, i així, amb una gran rondo -lent-, va baixar la febre al partit i l'efusivitat dels guipuscoans després del 2-2. La mostra que el Barça no estava bé va ser que Iniesta -sí, Iniesta- va merèixer ser expulsat també per dues entrades clares que l'àrbitre li va perdonar.

El Barça no va xutar a porteria en tota la segona meitat. I aquest pecat el va acabar pagant al minut 90, quan Agirretxe va ficar la punta de la bota entre Puyol i Mascherano per fer el gol de la victòria amb una remuntada espectacular.