BÀSQUET
Esports 10/08/2013

La Xina pateix una derrota històrica en perdre contra la "rebel" illa de Taiwan al torneig asiàtic de bàsquet

Els xinesos, entrenats pel grec Giannakis, es poden quedar fora del proper Mundial d'Espanya

Efe

Barcelona La selecció xinesa de bàsquet, vigent campiona d'Àsia, ha perdut per primer cop en la seva història contra l'"illa rebel" de Taiwan en un partit carregat de simbolisme polític. Derrota que també deixa els xinesos fora del Mundial d'Espanya 2014. Ara mateix, la seva única opció per ser al Mundial és ser convidada en una de les "wildcards" de la FIBA.

La humiliant derrota xinesa, que ha estat celebrada a Taiwan −illa separada de la Xina després de la guerra civil de 1945/49− com si d'una final es tractés, ha arribat als quarts de final del Campionat d'Àsia de Bàsquet, que es juga aquests dies a les Filipines i en què la Xina defensava el títol aconseguit fa dos anys a casa.

A l'Àsia Arena de Manila, amb capacitat per a 20.000 persones, la Xina liderada per Yi Jianlian (Dallas Mavericks) ha arribat a guanyar per 17 punts en el segon quart. No obstant això, una inesperada reacció dels taiwanesos, liderats pels 23 punts de Quincy Davis −nascut als EUA però nacionalitzat a l'illa fa dos mesos−, ha deixat un marcador que entrarà a la història negra de la Xina: 96-78 per als taiwanesos.

Taiwan, que portava 24 anys sense jugar unes semifinals asiàtiques, ha perdut després les semifinals amb l'Iran. La Xina, que des de la seva primera participació en el torneig asiàtic el 1975 ha guanyat 15 dels 19 tornejos disputats, s'haurà de conformar amb la lluita pel cinquè lloc.