Esports 26/05/2012

TVE esmorteeix els xiulets apujant el volum de l'himne

Com ja s'esperava, la xiulada a l'himne d'Espanya dels seguidors presents al Calderón va ser històrica. Tot i això, en la transmissió de TVE van apujar el volum de l'himne per evitar que se sentís.

Nuria García
2 min

BARCELONACom ja va passar a la final del 2009 a Mestalla, amb els mateixos protagonistes que la d'ahir al Vicente Calderón, els aficionats van dedicar una sonora xiulada a l'himne espanyol. Quan els dos equips ja eren al terreny de joc, el príncep d'Astúries va fer acte de presència a la llotja del Vicente Calderón i van començar a sonar les notes de l'himne d'Espanya. La xiulada, com ja es preveia, va ser històrica, amb les dues aficions, tant la catalana com la basca, escridassant l'himne alhora.

Des de la Federació Espanyola de Futbol ja es va anunciar abans del dia de la final que la versió de l'himne que sonaria seria la reduïda, ja que el rei Joan Carles I no havia d'assistir al Vicente Calderón perquè s'està recuperant d'una operació de maluc. L'himne, doncs, només va durar 21 segons, però els aficionats en van tenir prou per expressar la seva opinió en forma de xiulada.

L'himne, més alt a TVE que a TV3

La final de la Copa del Rei la retransmetien en directe Televisió Espanyola i Televisió de Catalunya. Tot i això, la xiulada a l'himne no va sonar igual a les dues cadenes. A la televisió estatal es van sentir els tres primers segons de la xiulada i, acte seguit, van apujar el volum del so de l'himne per esmorteir els xiulets dels aficionats dels dos conjunts que jugaven la final al Calderón. No va ser fins al final, després de les últimes notes, quan es van tornar a sentir alguns xiulets. Per la seva banda, a TV3 van mantenir durant els 21 segons que va durar l'himne el mateix volum del so ambient i de la música. De fet, on més es van sentir els xiulets va ser a les ràdios, que capten de manera individual des de l'estadi el so ambient amb micròfons propis, a diferència de les televisions. A RAC1 i a Catalunya Ràdio, per exemple, l'himne gairebé no es va sentir i els xiulets van ser els protagonistes dels primers compassos de la transmissió.

Però a més de sonar de manera diferent, les opinions dels periodistes que transmetien per les dues televisions en directe des del Vicente Calderón també eren completament diferents. Mentre que Bernat Soler, de TV3, va dir que havia estat una "xiulada monumental", el periodista de Televisió Espanyola, Juan Carlos Rivero, va comentar, un cop es va acabar l'himne: "Hi havia dos opcions: respectar l'himne o xiular-lo. I la majoria ha triat la primera".

Els aficionats del Barça i de l'Athletic Club també van recordar-se de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre. Durant la setmana, la presidenta madrilenya havia fet unes declaracions en què deia que si els seguidors xiulaven l'himne espanyol, s'hauria de suspendre el partit i que la final de la Copa del Rei es jugués a porta tancada en un altre estadi i no a Madrid. Les declaracions van aixecar molta polseguera i van provocar moltes crítiques.

Tot i que Esperanza Aguirre ja havia anunciat que no assistiria a la llotja del Vicente Calderón amb la resta de personalitats, els seguidors catalans i bascos no van oblidar-se d'ella i la van insultar abans que comencés el partit.

stats