01/12/2011

Amb TV3 al braç

3 min

Divendres passat el portaveu del govern, Francesc Homs, va anunciar al Parlament les retallades als mitjans de la CCMA per a l'any 2012. Els diaris digitals de seguida en van informar: 40 milions d'euros menys, un pressupost de 260 milions i un possible tancament de dos canals. La notícia, més enllà de l'impacte immediat que va tenir entre els treballadors de TV3 i Catalunya Ràdio, el ressò a la competència sempre disposada a salivar i els comentaris entre els professionals del ram, va ser més aviat escassa. En canvi, així que Mònica Terribas va agafar la paraula i, responent a la pregunta d'un diputat, va dir que amb la nova retallada, a partir de la temporada que ve, TV3 hauria de renunciar a emetre els partits de la Lliga de futbol, la repercussió va ser amplíssima, sonada i immediata. La xarxa en va anar plena durant tot el cap de setmana. L'impacte, absolut. Després d'anys de fer més amb menys a TV3 (sense que ningú no ho notés perquè el lideratge ho dissimula tot), després que els treballadors s'abaixessin el sou amb poc soroll i amb nul·la amplificació mediàtica, Terribas en va tenir prou amb una idea i una frase perquè tothom visualitzés que, a TV3, la tisorada també està a l'altura d'aquests temps tan magres.

TV3, sense la Lliga, s'estalviarà uns 30 milions d'euros. Però, i què hi perdrà? Deixarà de tenir set partits del Barça (amb audiències que ronden el milió d'espectadors), set del Madrid (amb bones xifres) i un dels dos Madrid-Barça de la temporada (que és el programa més vist de l'any). Els altres 23 partits, amb respecte pel Xavier Fina i pels partits Betis-Osasuna o pels Getafe-Llevant, són una rèmora per a l'audiència dels dissabtes. Qualsevol pel·lícula doblaria el share d'un partit amb poc ganxo per a les masses. L'interès és tan escàs que, quan surtin a subhasta els drets per a la temporada que ve, si La Sexta no es torna boja, cap televisió en obert no comprarà la Lliga i, aleshores, ja serem al cap del carrer, al lloc que més interessava als clubs de futbol: que tots els partits haguessin de ser per televisió de pagament. Els clubs saben, i les plataformes de pagament també, que la gent no s'acaba d'abonar a GolT o a Canal + Liga perquè, al capdavall, tenen futbol de franc cada dissabte. Per l'experiència d'altres països -com Anglaterra- saben que la gent es llança a abonar-se al futbol quan tots els partits, absolutament, són codificats. Serà el moment que aquí el tenidor dels drets audiovisuals dels clubs podrà començar a recuperar l'enorme inversió feta. I, per tant, es freguen les mans veient que TV3, la tele realment forta de la FORTA, haurà de renunciar a la Lliga BBVA.

TV3, per tant, a part d'anunciants, perdrà vuit partits del Barça a la Lliga però mantindrà el que més interessa: tres anys més de Champions, compartits amb TVE. Televisió de Catalunya (amb dos canals o amb sis) ha estat la principal eina per vertebrar i cohesionar la llengua i la cultura del país. Si el Barça és "més que un club", TV3 és "la teva". Dos eslògans d'èxit per a dues institucions que, majoritàriament, la gent estima per damunt d'un gol o d'un telenotícies. I costaria molt d'entendre que la millor idea de Jordi Pujol se la carregués, ara, laminant-la i convertint-la en residual, Convergència. I Unió.

stats