RUGBI
Esports 27/10/2019

Sud-àfrica derrota Gal·les i acompanyarà Anglaterra a la final de la Copa del Món de rugbi (19-16)

Un cop de càstig a falta de cinc minuts dona la victòria als Springboks en un partit molt físic

Martí Molina
Sud-àfrica ha derrotat Gal·les a la semifinal de la Copa del Món de rugbi 2019

BarcelonaLa final de la Copa del Món de rugbi ja està decidida. Sud-àfrica acompanyarà Anglaterra després de superar a la segona semifinal Gal·les (19-16). Un cop de càstig a falta de cinc minuts transformat per Handre Pollard ha donat la victòria als Springboks, que buscaran diumenge vinent la seva tercera corona.

"Un partit increïble, extremadament físic i amb els xutadors com a protagonistes". Així resumia l'organització la semifinal que s'ha decantat per als sud-africans. Disputat a l'estadi de Yokohama, la mateixa seu on es jugarà la final, els Springboks s'han sabut imposar in extremis en una semifinal que hauria pogut guanyar qualsevol equip i en què els xutadors a pals han sigut els grans protagonistes.

I és que a la primera meitat tots els punts han arribat amb cops de càstig. Ha sigut un partit amb moltes accions de cos a cos i amb Gal·les movent amb rapidesa la pilota, però ha topat reiteradament amb la defensa rocosa dels sud-africans. Els Springboks s'han avançat amb un xut de Pollard, i Dan Biggar ha igualat amb un altre cop de càstig. Dos xuts més de Pollard i un altre de Biggar han fet que al descans s'arribés amb un 6-9 per als sud-africans.

A la segona part no han canviat les coses. Continuava la igualtat i el desgast. El xutador de Gal·les ha tornat a empatar el partit i a partir d'aquí ha arribat un assaig per banda: primer de Damián De Allende i després del gal·lès Josh Adams, tots dos transformats pels xutadors, i que arribaven després de llargues accions d'atac.

Quinze minuts d'infart

Ja només quedava un quart d'hora i la semifinal semblava condemnada a la pròrroga, i a falta de deu minuts els dos equips han provat un drop guanyador que no ha anat ben dirigit. Però quan només en faltaven cinc, un cop de càstig de Pollard ha resultat decisiu. En l'últim atac la davantera dels dracs ja no tenia forces i no ha pogut fer res per superar la defensa dels Springboks, que fins i tot s'han permès el luxe d'acabar el partit a la zona de 22 rival. Així, allunyaven Gal·les de la seva primera final d'un Mundial.

Sud-àfrica, vencedora el 1995 i el 2007 –en les dues úniques finals que ha jugat–, buscarà diumenge a Yokohama el seu tercer títol mundial. Anglaterra, guanyadora el 2003 i finalista el 1991 i el 2007 –van perdre la final precisament contra els Springboks–, busca la segona corona.