Valverde, contra les cordes en una Volta amb regust colombià

De Gendt defensa el liderat en una etapa reina guanyada per Adam Yates

Toni Padilla
El britànic Adam Yates entrant primer a Vallter 2000 per davant del colombià Egan Bernal, de l’equip Sky.

BarcelonaRubèn Peris, el president de la Volta Ciclista a Catalunya, sempre ho diu. “M’agrada tenir colombians. Bons escaladors, competeixen bé i els aficionats ho viuen molt”. Envoltats de banderes de colombians residents a Catalunya, tres escaladors cafeteros van revolucionar la tercera etapa de la Volta i es van situar entre els sis primers classificats a la classificació general. Però si el ritme va ser colombià, l’èxit va ser per al britànic Adam Yates (Mitchelton-Scott), que va imposar-se a l’estació de Vallter 2000 a Egan Bernal (Sky), Dan Martin (UAE), Nairo Quintana (Movistar) i Miguel Ángel López (Astana). Yates, a més, es va enfilar fins a la segona posició de la general, just per darrere del belga Thomas de Gendt, que va defensar per poc el liderat aconseguit a la primera etapa. “Demà toca perdre el liderat”, va dir el belga, sincer, parlant de l’etapa d’avui, la quarta, en què tota la pressió serà per a Alejandro Valverde (Movistar).

La tercera etapa de la Volta, entre Sant Feliu de Guíxols i Vallter 2000 (179 km), era un escenari ideal per als atacs. Si l’any passat el vent no va permetre acabar aquesta etapa, ahir el temps va ser ideal per als aventurers, i hi va haver una sèrie d’atacs finals en què Valverde, de 38 anys, va perdre més de dos minuts. El veterà murcià, guanyador de les dues últimes edicions de la Volta, no va poder seguir un atac del jove Egan Bernal, que passa a ser un dels grans favorits per guanyar la prova. Valverde, però, tindrà una bona oportunitat per reaccionar en aquesta quarta etapa, la segona amb final als Pirineus. Els dos últims anys Valverde ja ha guanyat a la Molina, terreny ideal per als seus atacs.

Classificació de la Volta

La tercera etapa va revolucionar-se ràpid amb un atac llunyà d’onze aventurers que van ser neutralitzats al final, tot i que l’holandès Weening va oferir resistència. Però un cop es van encarar les rampes finals de Vallter 2000, l’equip Sky es va posar a treballar per a Bernal, que amb un atac sec va deixar tocats el líder de la general, De Gendt, i Valverde. Inicialment només Nairo Quintana (Movistar) el va seguir, però el guanyador de la Volta del 2016, com sol fer, no va voler donar el relleu a Bernal. I sense la seva col·laboració, Bernal va veure com l’anglès Adam Yates (Mitchelton-Scott), l’irlandès Dan Martin (UAE) i un altre colombià, Miguel Ángel López (Astana), els atrapaven en un final frenètic en què tots, excepte Quintana, van atacar. El guanyador finalment va ser Adam Yates, que s’enfila a la segona posició de la general d’una Volta amb tres colombians entre els sis primers classificats. El belga Thomas de Gendt segueix líder, però amb tot just 27 segons sobre Adam Yates, 30 sobre Bernal i 33 sobre Daniel Martin. Nairo Quintana és cinquè a 35 segons, i Miguel Ángel López, sisè a 39 segons. La quarta etapa entre Llanars i la Molina (150,3 km) podrà decidir la classificació general de la 99a edició de la Volta, en què De Gendt té poques opcions d’aguantar el ritme de Bernal i un Yates desafiant. “Atacaré de nou, estic en forma”, va dir. Valverde, en canvi, va callar. Li toca parlar sobre la bicicleta avui a la Molina.