Esports 10/12/2011

Sempre hi ha una primera vegada

Pocs mesos després de la fundació del Madrid ja es va trobar per primer cop amb el Barça. Durant 109 anys, el clàssic ha anat madurant a mesura que debutaven presidents, tècnics i jugadors

Toni Padilla
4 min
Sempre hi ha una primera vegada

El primer clàssic de la història, el 1902

Va ser una semifinal de la primera edició de la Copa, amb triomf blaugrana

El Madrid va ser fundat a inicis de l'any 1902 per un grup d'aficionats al futbol, entre els quals hi havia els germans Padrós. Pocs mesos després aquest club organitzava un torneig en honor al rei Alfons XIII, coronat aquell any, que esdevindria la primera edició de la Copa del Rei. El Barça, com a campió de la Copa Macaya de Barcelona, jugaria el torneig, en el qual va derrotar en les semifinals el Madrid CF. Llavors, el conjunt blanc encara no es deia Reial, títol que li imposaria poc després el mateix monarca Alfons XIII. El Barça, que perdria la final amb el Biscaia, va guanyar aquell primer clàssic per 3 a 1 i va ser xiulat per un públic madrileny disconforme amb el fet que els catalans juguessin amb sis estrangers en un torneig d'homenatge al Rei. Un dels estrangers era el fundador del Barça, Joan Gamper.

El primer clàssic en Lliga, el 1929

EL VA GUANYAR EL MADRID A LES CORTS PER 1-2, PERÒ LA LLIGA SERIA BLAUGRANA

La primera edició de la Lliga va començar realment malament per a un Barça cansat després d'una gira per Amèrica. A la tercera jornada el Madrid guanyaria per 1-2 a les Corts, tot i el gol de Manuel Parera -a la foto-. Parera també va tenir l'honor de fer el primer gol del club en partit de Lliga. A la segona volta els blaugranes reaccionarien i amb triomf inclòs al camp del Madrid acabarien guanyant la primera edició de la competició.

El primer clàssic al Bernabeu, el 1948

EL BARÇA VA GUANYAR 0-1 EN UN TORNEIG D’HISTÒRICS A CHAMARTíN

El 1948, el Barça, el Madrid i l'Athletic van inventar-se un torneig d'històrics que guanyarien els blaugranes. El davanter badaloní Francesc Amorós, blaugrana del 1946 al 1950, marcaria el gol del triomf en el primer partit del Barça al nou estadi de Chamartín, inaugurat poc abans.

El primer clàssic de Guardiola, el 1991

L’ANY DE LA SEGONA LLIGA DEL DREAM TEAM, VA DEBUTAR AL BERNABÉU AMB UN EMPAT (1-1)

Guardiola va debutar amb el Barça contra el Cadis, just quatre dies després d'una derrota del Barça a Madrid en la Supercopa. El seu debut en un clàssic arribaria en un empat (1-1) a la Lliga, a la temporada 1991-1992. "Vaig marcar Butragueño per davant, Laudrup va fer un gol, jugava Prosinecki i va ser un bon empat. Recordo més els fets que les sensacions que tenia", deia ahir Guardiola sobre aquell partit. Com a tècnic, el seu primer clàssic va ser un triomf per 2-0 a casa amb gols de Samuel Eto'o i Lionel Messi sota la pluja.

El primer clàssic de Mourinho, el 1996

ERA L’AJUDANT DE ROBSON I VA SER UNA DERROTA DEL BARÇA A MADRID PER 2-0

Mourinho va visitar el Bernabéu per primer cop com a rival, quan era ajudant de Robson al Barça. El partit d'anada de la Lliga 1996-1997 va ser el primer contacte de Mouamb el clàssic, i el Barça va caure 2-0 amb el Madrid de Capello. Aquella temporada, la Lliga seria per als blancs.

El primer clàssic de Florentino, el 2000

VA SER EL DIA DEL RETORN DE FIGO AL CAMP NOU, AMB VICTÒRIA DEL BARÇA per 2-0

El gran cop de Florentino per arribar a la presidència del Reial Madrid l'any 2000 va ser fitxar-li Figo al Barça. I el portuguès va ser el protagonista del primer clàssic com a president de Pérez, una derrota per 2-0 al Camp Nou, amb gols de Luis Enrique i Simao. Florentino, que va ser rebut a la llotja per Joan Gaspart, es queixaria al final del partit de l'actitud del públic blaugrana, tot i admetre que l'agressivitat del públic havia afectat els jugadors, que s'havien mostrat absents. Aquell dia, Pérez va ser un actor secundari. El protagonista va ser Figo.

El primer clàssic de Messi, el 2005

VA SER EL TRIOMF PER 0-3 AL BERNABÉU EN LA GRAN NIT DE RONALDINHO

El dia que l'estadi dels blancs va aplaudir al brasiler, Messi va estrenar-se en un clàssic jugant com a titular i va ser un autèntic corcó. Aquell dia l'argentí va afirmar de Ronaldinho: "És el millor". Ara ho és ell.

El primer clàssic de Cristiano, el 2009

Aquella derrota del Madrid per 1-0 al Camp Nou amb gol d’ibrahimovic

El portuguès ja havia jugat contra el Barça amb el United, però el seu primer clàssic va ser aquell de Lliga decidit per un gol d'Ibrahimovic, al Camp Nou. Cristiano, que no va voler parlar al final del partit, va jugar el partit tot i patir unes molèsties. Partit en què va desaprofitar algunes ocasions clares de gol.

El primer clàssic de Rosell, el 5-0

LA DERROTA MÉS DURA REBUDA MAI PER MOURINHO VA SER en L’ESTRENA DEL NOU PRESIDENT

Sandro Rosell solia tenir una bona relació amb Florentino. Així va ser fins al dia del seu primer clàssic com a president del Barça, el del 5-0. Acte seguit, la política del club blanc, massa agressiva, va refredar la relació. Sandro va estrenar-se a la llotja el millor dia, el de la derrota més dura de Mourinho com a tècnic. Rosell va definir aquell partit jugat la nit d'un dilluns com el "partit somiat" i com 90 minuts "rodons" de l'equip.

El primer clàssic de Cesc, el 2011

EL MARESMENC VA DEBUTAR EN EL 3-2 DE LA SUPERCOPA I VA REBRE UNA FALTA DURÍSSIMA

"Sempre havia somiat poder guanyar un títol amb el Barça", deia Cesc després dels seus primers minuts com a jugador del club. El maresmenc es va estrenar al clàssic de tornada de la Supercopa, aquell 3-2 que va acabar amb Mourinho posant el dit a l'ull de Vilanova. I tot després d'una picabaralla originada per una dura entrada que va rebre precisament el jugador d'Arenys de Mar, fitxat poques setmanes abans, provinent de l'Arsenal. Un debut per la porta gran.

stats