Pilota d'Or FIFA
Esports 05/12/2011

La japonesa Sawa i l'americana Wambach amenacen l'hegemonia de la brasilera Marta a la Pilota d'Or femenina

Les tres jugadores que opten al màxim guardó mundial són Homare Sawa, campiona del món amb el Japó, Abby Wambach, finalista amb els Estats Units, i Marta Vieira, guanyadora de les últimes cinc edicions

Natalia Arroyo
2 min
Sawa celebra el gol al minut 117 que ha forçat els penals.

BarcelonaA l'ombra dels nominats masculins, són tres les jugadores que opten a guanyar el premi de millor jugadora FIFA del 2011: Homare Sawa (Japó), Abby Wambach (Estats Units) i Marta Vieira (Brasil). El pes del Mundial d'aquest juliol, en què Sawa i Wambach han sigut protagonistes, podria fer que, per primer cop en sis anys, no guanyi el guardó la davantera brasilera.

Sawa, de 33 anys, va proclamar-se campiona del món amb el Japó i va ser la màxima golejadora del torneig, a més de ser l'autora del gol decisiu que va dur la final a la pròrroga. Amb el seu club, l'INAC Leonessa, fa uns dies que s'ha proclamat campiona de lliga. Al Japó, és l'esportista de moda i té fins i tot un còmic inspirat en ella.

Abby Wambach (31 anys) també va marcar aquell dia, però el 2-1 que va fer al temps extra no va permetre evitar els penals, on els Estats Units van perdre. Amb el seu club, el magicJack, no va aconseguir cap gran èxit i va caure a les semifinals del play-off pel títol, malgrat ser una de les quatre màximes golejadores de la lliga.

Tot i els mèrits de Sawa i Wambach, la principal favorita segueix sent Marta Vieira, que guanya totes les edicions de millor jugadora FIFA des del 2006. Amb el Brasil, només va poder arribar fins als quarts de final del Mundial, on van eliminar-la els Estats Units. El seu principal èxit aquesta temporada és el títol de campiona de la WPS amb el Western New York Flash.

El Mundial també marca l'èxit dels tècnics

Els tres nominats en categoria de millor entrenador de femení de l'any han recaigut en tres seleccionadors que han dut els seus equips fins al final de la gran cita mundialista d'aquest estiu. Bruno Bini, seleccionador francès que va acabar quart al Mundial, Norio Sasaki, campió amb el Japó, i Pia Sundhage, entrenadora dels Estats Units, són els tres noms que aspiren a rebre el premi.

El gol de Heather O'Reilly, jugadora nord-americana, contra Colòmbia en un partit de la fase de grups del Mundial, ha quedat fora dels tres finalistes, en favor de Messi, Neymar i Rooney.

stats