07/04/2012

El Saragossa, una pedra a la sabata del Barça

4 min
MÀXIMA CONCENTRACIÓ 
 Seydou Keita durant l'entrenament d'ahir. El malià podria ser una de les novetats del Barça avui a la Romareda.

La Romareda presentarà un bon aspecte. L'estadi aragonès, que fa poques setmanes tenia un aspecte tristot, s'omplirà d'aficionats del Saragossa disposats a creure en el miracle de la salvació dels seus. El partit d'aquesta tarda (20.00 h / Canal + i Gol Televisión) posa cara a cara dos grups humans, dos equips, disposats a fer un acte de fe. El Saragossa era fa poques setmanes a deu punts de la zona de salvació i ara és a tot just quatre punts del Vila-real. El Barça, per la seva banda, era a deu punts del Madrid i ara el té a sis punts.

Els dos millors equips de les últimes quatre jornades -12 punts de 12 el Barça i 10 de 12 els aragonesos- lluiten per objectius diferents però necessiten sumar de tres en tres avui. Ara, el Saragossa no té cap altre objectiu al cap, i el Barça té diferents fronts oberts. De fet, avui arriba amb cansament acumulat pels tres exigents duels amb el Milan i l'Athletic en tot just 10 dies. Ahir Guardiola ja va advertir d'aquest maldecap en recordar: "Quan et topes amb equips que lluiten per no baixar et toca viure partits molt intensos, i nosaltres arribem cansats pels dos duels, amb el Milan i l'Athletic".

Un dels jugadors que ha patit aquest cansament és Gerard Piqué. El central del barri de la Bonanova, que va jugar cedit al Saragossa una temporada, serà baixa per culpa de les molèsties musculars que pateix. La presència a la convocatòria d'Adriano podria permetre a Guardiola situar el brasiler al lateral per alinear una parella de centrals formada per Mascherano i Puyol. Qui sí que viatjarà avui mateix en el tren que portarà l'equip fins a Saragossa és Xavi. El vallesà, que ha patit molèsties les últimes setmanes, va poder jugar bona part del partit de dimarts. Guardiola va explicar: "S'ha entrenat bé i va acabar bé el partit amb el Milan. De tant en tant pateix problemes com aquest, si parlem de partits exigents per a les cames, però ara es troba bé, per sort".

El tècnic blaugrana ha convocat per a aquest partit 19 jugadors . És a dir, tots els disponibles més Tello, Muniesa i Montoya, els jugadors del filial que ahir van completar l'última sessió d'entrenaments. Qui no viatja és Afellay, ja que encara no té l'alta mèdica. Però Guardiola va comentar ahir que l'holandès cada dia s'entrena millor i podria tornar als terrenys de joc aviat.

Guardiola farà alguns canvis sobre l'onze inicial que va derrotar el Milan, amb el possible retorn a la titularitat del xilè Alexis Sánchez. El tècnic de Santpedor ha insistit molt als seus homes la importància dels partits que cal afrontar a la Lliga abans de tornar a la Lliga de Campions, amb la semifinal contra el Chelsea. "És una setmana exigent, amb tres rivals molt poc còmodes. Haurem d'estar molt fins", deia ahir el tècnic de Santpedor referint-se als duels amb el Saragossa, el Getafe i el Llevant. De fet, l'objectiu és poder seguir pressionant un Madrid que rebrà demà el València a dos quarts de deu de la nit.

El Saragossa semblava esportivament mort quan el públic es manifestava contra els propietaris durant la derrota a la Romareda davant del Rayo Vallecano per 1-2 el 5 de febrer. De fet, van encadenar 16 partits oficials sense guanyar, 14 de Lliga i els dos de Copa, en què van ser eliminats per l'Alcorcón. El Barça també va viure un dia complicat quan va caure al camp de l'Osasuna, però tots dos clubs han aconseguit canviar la dinàmica.

Cap a un nou rècord golejador

Des de l'ensopegada a Pamplona, just abans dels vuitens de final de la Lliga de Campions, el Barça ha encadenat vuit triomfs consecutius a la Lliga, èxits a Europa i una ratxa golejadora que ha elevat Messi fins a l'altar de màxim golejador històric del club. I alguns d'aquests gols l'argentí els ha fet precisament contra els aragonesos.

Des de l'arribada de Guardiola a la banqueta el Barça sempre ha guanyat a la Romareda -la temporada 2008/09 no hi va jugar perquè els aragonesos eren a Segona-, amb partits sempre complicats i gols preciosos d'un Lionel Messi en ratxa. Especialment espectaculars van ser les dues últimes visites a la Romareda. Ara fa un any l'equip va resoldre la cita amb dos gols de Messi (0-2), que també va ser el gran protagonista ara fa dues temporades. Llavors va signar un hat trick -amb un golàs que va fer arrencant des del migcamp inclòs- que va permetre a l'equip imposar-se per 2-4.

El tècnic del Saragossa, Manolo Jiménez, ja ha advertit que caldrà una mica de sort per derrotar el Barça, però no accepta la paraula rendició : "Els podem guanyar, però ens caldrà jugar d'una manera diferent, amb intensitat i agressivitat", deia el que va ser tècnic del Sevilla. Jiménez, de fet, és un dels dos entrenadors que ha derrotat Guardiola durant una eliminatòria amb partits d'anada i tornada. Ho va fer amb el Sevilla a la Copa del Rei durant la segona temporada del tècnic català al Barça. L'altre és José Mourinho, que ho va fer amb l'Inter de Milà a les semifinals de la Lliga de Campions.

Baixes en l'equip local

El tècnic andalús no podrà comptar avui per sanció amb tres jugadors habituals: el defensa David Mateos, el migcampista Apoño i el davanter Luis García. Ahir Manolo Jiménez va haver de respondre en roda de premsa a la pregunta de si donaria instruccions sobre com cuidar la gespa per perjudicar el joc del Barça. L'entrenador dels aragonesos va admetre que potser la deixaria una mica més seca per restar velocitat a la pilota, però que en cap cas demanaria que es deixés la gespa molt alta, ja que això també pot perjudicar muscularment els seus jugadors. La gespa, doncs, podria ser un petit problema per al Barça en un dia amb previsió de pluges sobre la Romareda.

stats