Esports 21/08/2013

S'apaga el taronja del ciclisme

L'equip basc Euskaltel-Euskadi desapareix després de 20 anys en actiu

Albert Rabadan
2 min

BarcelonaDesprés de 20 temporades en actiu, l'equip més emblemàtic del calendari ciclista internacional acabarà la seva aventura. La Vuelta a Espanya d'aquest any, que començarà dissabte, serà la última gran volta de l'equip basc Euskaltel-Euskadi, que ahir al matí va emetre un comunicat per confirmar els rumors que circulaven en els últims mesos: el projecte és econòmicament inviable i no continuarà la temporada 2014.

El pressupost anual de l'equip és pròxim als 9 milions d'euros (un dels més baixos, si no el que més, de tot el WorldTour, la primera categoria del ciclisme), 3,5 dels quals els aportava l'empresa Euskaltel. Una xifra semblant a la de la companyia telefònica provenia de diverses institucions públiques, que han tallat totalment les seves aportacions per a aquesta mateixa temporada, i la resta es tancava amb petits patrocinadors. Aquest forat també l'ha cobert aquest any Euskaltel, tot buscant un segon gran patrocinador que fes sostenible l'equip els anys següents. Però finalment no ha arribat.

Un model únic

Creat per Miguel Madariaga, amb Euskadi com a nom principal i patrocinadors com Orbea i Petronor, l'equip va néixer el 1994 amb un model únic i arriscat en el ciclisme professional. L'equip tenia com a base la Fundació Euskadi, una organització sense ànim de lucre que vetlla pel desenvolupament del ciclisme basc i que tenia una important massa social mitjançant els socis.

L'estabilitat econòmica no es va aconseguir fins a l'arribada d'Euskaltel com a patrocinador principal l'any 1997, però l'equip va mantenir la filosofia: només hi podien córrer ciclistes bascos o formats en els equips amateurs de la fundació. L'equip va adquirir el característic color taronja del mallot (anteriorment corrien amb el verd, vermell i blanc de la ikurriña) i va viure un important creixement esportiu amb l'entrada de l'exciclista Julián Gorospe a la direcció. L'escalador Roberto Laiseka, que corria amb l'equip des dels seus inicis, es va convertir en l'emblema del conjunt amb les seves victòries a la Vuelta (etapes en les edicions del 1999 i 2000) i, sobretot, amb l'etapa acabada a Luz-Ardiden al Tour de França del 2001, l'any del debut de l'equip basc a la Grande Boucle. L'Euskaltel-Euskadi estava assentat en l'elit mundial del ciclisme.

Un final traumàtic

Amb els èxits d'Iban Mayo i els més recents de l'asturià Samuel Sánchez s'han viscut els moments més àlgids de l'equip, que en els últims anys ja penjava d'un fil i que ha acabat tenint un final traumàtic. El 2013 l'equip ha trencat els vincles amb la Fundació Euskadi per poder fitxar ciclistes estrangers (els campions del Marroc i Grècia, per exemple), que, amb els punts aconseguits en circuits continentals, asseguressin la continuïtat a l'elit.

Tanmateix, el canvi estratègic no ha fet el projecte prou atractiu i Euskaltel-Euskadi abandona el ciclisme tot i tenir encara tres anys més de llicència WorldTour i 14 ciclistes amb contracte per a l'any vinent, que ara han de buscar equip contra rellotge.

stats