ELS INCIDENTS DE LA SUPERCOPA
Esports 06/10/2011

Sancionen Mou amb només dos partits pel dit a l'ull

El Comitè de Competició sanciona amb dos partits Mourinho per haver ficat el dit a l'ull a Tito Vilanova, i amb un el segon tècnic del Barça per tornar-s'hi. Les dues accions són considerades lleus.

Albert Solé
3 min
LA IMATGE DEL DELICTE El vídeo del moment en què Mourinho li fica el dit a l'ull a Tito Vilanova el 17 d'agost del 2011 va fer la volta al món.

Barcelona.El jutge del Comitè de Competició de la Federació Espanyola de Futbol (RFEF), Alfredo Flórez, va resoldre ahir que l'acció del dit a l'ull de José Mourinho a Tito Vilanova en la final de la Supercopa d'Espanya no mereix la consideració de conducta greu, i ha estat castigada només amb dos partits de sanció. El segon entrenador del Barça, però, com que després de ser agredit pel portuguès s'hi va tornar amb un clatellot, ha estat sancionat amb un partit, a banda d'una multa econòmica, tant per al Madrid com per al Barça, de poc més de 600 euros. En totes dues sancions el jutge de Competició ha aplicat l'article 123 del codi disciplinari de la RFEF, que diu: "Comportar-se de manera violenta amb ocasió del joc o com a conseqüència directa d'algun moment del joc, sempre que l'acció origini risc, però no es produeixin conseqüències danyoses o lesives, se sancionarà amb suspensió d'un a tres partits o per un temps de fins a un mes".

Canvi d'opinió

El més curiós del cas és que la primera proposta d'Alfredo Flórez tractava el cas del dit a l'ull com a greu amb una proposta de sanció de 4 a 12 partits. La primera reacció del Madrid va ser demanar que l'acció fos tractada com una falta lleu, igual que la de Vilanova, però el jutge instructor -que redacta la proposta de sanció que després el jutge de Competició ha de ratificar o no- no va admetre la petició dels blancs. El Reial Madrid, per defensar el seu entrenador, va presentar un recurs definitiu amb dues línies argumentals: que Mourinho va reaccionar a unes provocacions prèvies de Tito Vilanova i que "va ser un incident innocu i sense cap violència que com a màxim podria merèixer la qualificació d'acte de desconsideració". Així, quan l'instructor va recollir les al·legacions definitives dels dos clubs i va visionar les imatges, sí que va canviar la primera proposta de sanció d'Alfredo Flórez i va proposar per a Mourinho la suspensió màxima, però dins de les faltes lleus: tres partits. El jutge, però, va reduir encara més la sanció -a dos partits- "per la inexistència de lesió i la falta d'una prova concloent en l'ànim de ferir". A més, com que es tracta d'una sanció lleu, tant Tito Vilanova com Mourinho hauran de complir la sanció en partits de Supercopa d'Espanya, únicament.

Aquesta sanció estarà envoltada de polèmica per molts motius. Primer, perquè en la història recent hi ha hagut sancions de dos partits per coses menors, com al mateix Vilanova fa dos anys per aixecar els braços i xutar una pilota com a desconsideració a un àrbitre. Segon, perquè aquesta sanció arriba un dia després que un jugador de rugbi italià fos sancionat amb 15 setmanes precisament per ficar el dit a l'ull d'un rival voluntàriament, però enmig d'una acció del partit. L'advocat Albert Navas, excoordinador dels Comitès de Competició de la Federació Catalana de Futbol, no entén que l'acció de Mourinho sigui sancionada com a lleu i, a més, només amb dos partits: "Per a mi hi ha tres agreujants que fan que hagi de ser una falta greu: que és l'entrenador i no un jugador, que no hi ha penediment al final del partit, sinó tot el contrari, i que hi ha premeditació perquè Mourinho va a buscar Tito des de la seva banqueta i li posa el dit a traïció per darrere. En canvi, només hi ha un atenuant, que és el que fa servir el jutge de Competició: no hi va haver lesions".

Ni Barça ni Madrid apel·laran

Un cop rebuda la resolució del jutge de Competició ahir, el Barça i el Madrid tenen deu dies per presentar un recurs al Comitè d'Apel·lació, però cap del dos ho farà i deixaran les sancions com estan. El club blaugrana sí que va informar en la seva pàgina web de les dues sancions, la de Tito Vilanova i la de Mourinho, i anunciava que les acceptava sense presentar recurs, mentre que el club blanc ahir no en feia cap menció a la seva web.

stats