FENT CAMÍ

Ruta pels voltants del puig de Ca de Míner

Una excursió pel camí de Fartàritx del Racó i per la casa de neu de Fartàritx, al municipi de Pollença

Palma

Aquesta sortida pels voltants del puig de Ca de Míner comença a l’altura de la possessió del Pujol i, tot d’una, es deixa el GR 221 que es dirigeix a Lluc (camí vell Pollença-Lluc). Des d’aquí ja es pot observar una bona imatge del Tomir i dels estreps del puig de Ca i el coll de Fartàritx. Precisament per aquest coll s’ha d’ultrapassar aquesta muntanya. El primer objectiu és assolir l’escaló geomorfològic de Fartàritx, un altiplà.

Deixant a l’esquerra les cases del Pujol, s’ha de comença a pujar per un rost tirany, el qual passa per un ombrívol alzinar. El camí de Fartàritx del Racó, popularment anomenat del Ninot, presenta trams ben conservats i trams molt desfets per les rossegueres. Aquí s’assoleix una altura d’uns 400 metres sobre el nivell de la mar. Aquest camí de ferradura era la via més ràpida per als nevaters per arribar a la casa de neu de Fartàritx i per baixar la neu a l’estiu. Al fons, darrere el Ninot, apareix la serra del puig Caragoler de Femenia.

Font de la Roda

Mirant cap enrere es poden albirar les serralades, on els excursionistes poden gaudir d’espectaculars rutes: la serra del Cavall Bernat, la d’Albercutx, el Pal, el Fumat, la badia de Pollença, l’Avançada, Formentor i la mar infinita. El cingle de Fartàritx del Racó, el Raconàs i, per damunt, el cim nevat del puig Tomir. A l’altiplà de Fartàritx es pot fer una aturada per berenar. Després cal reprendre la marxa cap al coll de Fartàritx. Vora les cases s’observen les restes d’un talaiot de planta circular construït sobre una plataforma quadrada, testimoni d’ocupació de la contrada d’uns 3.000 anys d’antiguitat. Per aquest indret hi ha la font de la Roda, la seva presència es fa evident per l’aigua que corre. Més amunt, devora el puig el Moletó (679 m), hi ha una altra font, anomenada font de la Parra.

Puig Gros de Ternelles

A partir d’aquí, cal seguir el tirany cap al coll. El puig Gros de Ternelles (838 m) destaca a l’altra part de la vall. L’altura assolida permet copsar amb el zoom les cases de Fartàritx del Racó, les quals a la tornada es poden veure de prop. Es deixa enrere la serreta, formada pel puig cònic de la Cuculla (711 m), la Moleta (693 m) i el Moletó (679 m). S’ha de pujar pel coster nord del puig de Ca, en direcció sud-oest, per un tirany a vegades perdut i envaït per la vegetació, que es va apropant a la casa de neu de Fartàritx, coneguda com la Casa de la Neu. S’arriba a la més singular de les cases de neu de tota la Serra, la qual es troba a 750 m d’altitud. El coll del puig de Ca de Míner o de Fartàritx se situa a 800 m d’altitud, format pel vessant nord-est del puig Tomir i pel vessant sud-oest del puig que li dona nom. Els vessants sud-est del puig de Ca de Míner són més accessibles que els que miren a tramuntana. Un cop a les cases, se segueix la llera del torrent del Molinet. La baixada és pel mateix camí de Fartàritx del Racó. Davant hi ha un quadre magnífic de la vall d’en Marc. És hora d’arribar als vehicles i posar fi al dia d’excursió.

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF