MUNDIAL 2018
Esports 14/06/2018

Golovin arrenca una rialla a Vladímir Putin i il·lusiona Rússia (5-0)

La selecció amfitriona goleja els saudites en el primer partit i aspira als vuitens de final (5-0)

Toni Padilla
Golovin li arrenca una rialla a Vladimir Putin i il·lusiona Rússia (5-0)

BarcelonaStanislav Txertxésov, el seleccionador rus, feia mesos que advertia els seus compatriotes de les claus per aspirar a no fer el ridícul al Mundial: seriositat i ordre. I la selecció sembla que ha escoltat el veterà tècnic oseti i ha apostat per un estil de joc efectiu que va permetre a Rússia debutar amb una golejada al seu Mundial contra l’Aràbia Saudita de Pizzi (5-0). Rússia va saber aprofitar que els saudites són la selecció més baixa del torneig per fer el primer gol de cap, i acte seguit es van tancar, desplegant-se a la contra liderat per Golovin, un geni rus molt imaginatiu, que per moments sembla no encaixar en aquesta Rússia robòtica amb els seus gols de falta i assistències. Una Rússia vestida de vermell, com si hagués tornat aquella vella Unió Soviètica que reprimia la imaginació individual potenciant un joc col·lectiu físic.

Malgrat perdre Dzagoev per lesió en els primers minuts, Rússia va saber dominar sempre, malgrat no tenir la pilota, contra una Aràbia que intentava arribar amb alegria, patint massa en defensa. Gazinskiy, un migcampista treballador nascut a la llunyana regió de l’Amur, va fer el primer de cap als 12 minuts, i va dibuixar un escenari en què Rússia es va sentir sempre còmode, sense patir gaire. La lesió de Dzagoev va donar minuts a Txeritxev, el jugador del Vila-real amb passaport rus i espanyol. I va ser ell qui va fer el 2-0 abans del descans, deixant sense marge de maniobra a un rival massa tou. A la segona part, Txertsésov va canviar de punta, va fer entrar Areym Dzyuba per Smolov, i el davanter del Dinamo va sentenciar quan va rematar de cap una centrada d’un Golovin que, amb 22 anys, va dedicar-se a pintar sobre la gespa jugades creatives, i va animar un partit sense color i sense un gran nivell. Txeritxev va fer el 4-0 quan Aràbia ja s’havia rendit, i en l'última jugada Golovin, de falta, va obtenir el premi pel seu bon partit amb el 5-0 de falta. En defensa, el veterà porter Akinfeev gairebé no va tenir feina.

Dziuba, celebrant el 3-0

Una inauguració més curta

Abans Rússia havia inaugurat el Mundial amb una cerimònia curta i sense l’estètica grandiloqüent d’altres cops a l’estadi Luzhnikí, aquell que abans duia el nom de Lenin. De fet, l’estàtua de Lenin continua presidint les rodalies d’aquest estadi de Moscou, on més de 80.000 persones van acostar-se, abans del partit inaugural, per veure una cerimònia en què Vladímir Putin va fer un breu discurs davant pocs mandataris, entre els quals els presidents de Bolívia, Paraguai i el Panamà, ja que la major part de líders occidentals van sumar-se al boicot a la cerimònia inaugura per no legitimar Putin. Els líders de països com Alemanya, Angela Merkel, o França, Emmanuel Macron, encara es podrien desplaçar a Rússia per veure els seus equips, però els governs del Regne Unit, Austràlia, Polònia, Dinamarca o Islàndia ja han anunciat que no aniran a Rússia. Putin, però, va acabar somrient amb els gols de la seva selecció, acompanyat del president de la FIFA, Gianni Infantino.

Tampoc va estar per motius de salut el brasiler Pelé, considerat per molts aficionats el millor futbolista de la història, però sí l’argentí Maradona, un gran admirador del president rus. La cerimònia va ser un còctel entre els principals exponents de l’ànima russa, la música clàssica, les belles arts i el ballet, i els nous ritmes, amb l’estrella del pop britànic Robbie Williams intentant animar una festa que va ser més entretinguda minuts després, quan Golovin i Txeritxev van deixar-se anar, tal com saben fer-ho els genis russos quan son lliures.

I per moments, el seu seleccionador els va donar lliberat, tant al jove migcampista ofensiu del CSKA de Moscou com al futbolista del vila-realAls altres jugadors russos els va demanar sacrifici defensiu. I els jugadors van respondre, il·lusionant als aficionats locals amb l’opció d’arribar als vuitens de final, per davant dels seus propers rivals: Uruguai iEgipte. Seleccions de més nivell que els saudites, però que ara ja saben que Rússia, sense gols en contra i una golejada a favor, podria beneficiar-se en cas d’empats.e