RELACIONS INSTITUCIONALS
Esports 23/02/2013

Rosell insisteix a acostar Israel i Palestina a través de l'esport

El president del Barça s'entrevista amb Mahmud Abbas

Anna Garcia
3 min
Sandro Rosell, màxim mandatari del Barça, i Mahmud Abbas, president de l'Autoritat Nacional Palestina, es van entrevistar a la seu de la Muqata.

Ramal·lah (Palestina)Ahir va ser el segon i últim dia de la missió diplomàtica del president del Barça, Sandro Rosell, i el vicepresident econòmic, Javier Faus, a Israel i Palestina. Hores després d'haver-se reunit amb el president israelià, Shimon Peres, i el líder del partit centrista Yesh Atid, Yair Lapid, el mandatari blaugrana va anar a la Muqata, la residència del president palestí, Mahmud Abbas, a Ramal·lah, la capital administrativa de Cisjordània. Abbas, segons va explicar el mateix Rosell, va parlar de l'afició dels seus néts pel Barça i es va mostrar interessat per la proposta blaugrana de jugar de manera gratuïta el 31 de juliol un amistós contra un combinat de les seleccions nacionals de futbol d'Israel i Palestina. Abans, però, cal superar uns "petits obstacles".

Sobre aquestes dificultats, que, per cert, s'han d'eliminar en un temps rècord de cinc mesos, va parlar el president de la Federació de Futbol i del Comitè Olímpic Palestí, Jebreel Rajoub. Després de reconèixer que si es portés a terme significaria un "terratrèmol" per a la regió, va dir que "la pilota està ara al camp israelià". També va manifestar que "el primer pas que han de fer és reconèixer la identitat palestina de l'esport, com manen els protocols olímpics. Després en podrem discutir els detalls".

Per fer realitat aquest partit, Rajoub va demanar la lliure circulació dels seus jugadors, cosa que veu molt difícil perquè Israel, va dir, continua amb l'ocupació i el creixement dels assentaments. Rajoub també va parlar del somni dels palestins d'aconseguir "el reconeixement d'un estat palestí lliure i democràtic".

Sandro Rosell, per la seva banda, va insistir a acostar les dues comunitats a través de l'esport: "Ens hi esforçarem per aconseguir-ho perquè això forma part de la cultura de l'esforç que és la política del Barça".

Una trentena de mitjans de comunicació palestins van seguir la roda de premsa Rosell-Rajoub a l'esplanada de la Muqata. "No confio que aquest partit s'acabi celebrant. Hi ha molts problemes amb els israelians. Un partit no pot canviar la realitat de l'ocupació. Tampoc veig bé que el partit s'acabi celebrant a l'estadi nacional israelià" (com va suggerir el dia anterior Rosell per qüestions d'espai), assegura Hassam Hamdan, periodista del diari Al-Ayyan , que anava acompanyat del seu fill, Mohamed, d'11 anys, fan incondicional de Leo Messi. La periodista Shorona Zaid, de l'agència de notícies Wafa, té clar que l'esport és un poder "tou", alhora que ha remarcat la importància que té l'esport per als palestins. "Potser podem aprendre alguna cosa de l'estil de joc del Barça, que, a més, fa servir una manera molt diplomàtica arreu del món", va matisar.

Un grup de joves seguidors del Barça, amb samarretes i banderes blaugranes, van envoltar Sandro Rosell, com si es tractés d'una estrella del rock, a l'entrada de la Muqata. "Som grans fans del Barça. Els palestins tenim molt potencial però necessitem suport per desenvolupar-lo. No vull imaginar-me el que pot passar si Messi, Xavi o Iniesta vinguessin a Palestina", diu una entusiasmada Tala Qawasmi, estudiant de Ramal·lah, de 16 anys, que anava acompanyada de la seva germana, Lara, d'11 anys. Tala es mostrava també emocionada pel fet que per primera vegada un palestí podria incorporar-se aviat a la disciplina blaugrana, segons va publicar Al-Arabiya News . Es tracta de Mohamed al-Badawi, un jove de 15 anys que a hores d'ara juga a l'equip local de Ramal·lah i que estarà a prova en les categories inferiors del Barça a partir de l'estiu.

Després de la trobada institucional, Sandro Rosell va dinar en un conegut restaurant de Ramal·lah, propietari d'un palestí cristià, on no va parar de fer-se fotos i encaixades de mans amb aficionats del Barça que li mostraven el seu "amor", literal, pel club. El dia, però, havia començat ben d'hora al matí amb una visita a l'Esplanada de les Mesquites, el Mur de les Lamentacions i una ofrena floral al museu de l'Holocaust.

stats