25/01/2012

És el Reial Madrid

2 min
Cristiano Ronaldo va marcar en la seva última visita al Camp Nou, en el partit de tornada de la Supercopa d'Espanya.

Diuen els entesos en això del futbol que un equip, per molt bo que sigui, necessita un mínim de cohesió interna per ser competitiu i guanyar. El talent individual, la capacitat de sacrifici, la qualitat de l'entrenador per fer rendir l'equip no són suficients si l'ambient que hi ha al vestidor és dolent. Si en un grup s'hi fan capelletes, si en un col·lectiu que en principi té uns interessos i uns objectius comuns hi ha crispació i manca de diàleg normalment el rendiment minva.

Ara mateix al vestidor del Madrid hi pinten bastos. Les clatellades des de l'entorn, a més, cada vegada són més contundents. Alguns dels tòtems de la caverna han decidit que els resultats i l'actitud del Madrid contra el Barça són arguments suficients per deixar d'acceptar la manera de fer de Mourinho. No el rebutgen perquè sigui un estil repugnant de fer les coses sinó perquè no ha servit, de moment, per acabar amb l'hegemonia del Barça, que era l'únic objectiu estratègic que havia d'assolir Mou. L'entorn pot dir i fer el que vulgui, la clau, però, és dins el vestidor.

Les desavinences entre l'entrenador i alguns dels jugadors més importants del Madrid poden ser la clau de la segona part de la temporada. Quan en un grup es parla de clans, de tractes de favor, d'interessos privats que passen per davant dels col·lectius, vol dir que les relacions s'estan degradant i que en moments de dificultat el grup no serà capaç de fer pinya per superar-los. Però compte, perquè tot això, si passa, passarà a mitjà i llarg termini. Estem parlant d'un procés de degeneració que no desembocarà en un trencament d'un dia per l'altre.

És molt possible que Mou marxi del Madrid el 30 de juny, és més que probable que el divorci entre l' special one i el grup liderat per Casillas, el capità, sigui definitiu, però seria un greu error considerar que per tot plegat el Madrid arriba debilitat al partit d'aquesta nit. Si un factor pot servir perquè, puntualment, els integrants d'un grup arraconin les seves desavinences és l'enfrontament directe contra l'adversari absolut. Quan el Madrid surti a la gespa del Camp Nou s'oblidarà de clans, de retrets i de punyetes i es deixarà l'ànima per eliminar el Barça de la Copa. Seria un error molt greu menystenir el Madrid per les informacions (que ningú ha desmentit) que expliquen que la plantilla de Mou és un petit polvorí.

Accelerar la fallida

El Madrid pot remuntar l'eliminatòria sigui quin sigui l'estat d'ànim del grup. Guardiola ho té tan clar que ha concentrat l'equip, i els culers han de demostrar que entenen la situació deixant-se la gargamella a la graderia. Una victòria contundent del Barça seria una manera directa i eficaç d'accelerar la fallida del vestidor del Madrid. És una oportunitat d'or que no s'ha de desaprofitar.

stats