QUARTS DE FINAL DE L'EUROLLIGA
Esports 23/03/2011

El Regal Barça sobreviu a un avís de malson

Poques opcions Alan Anderson, que només va poder intentar cinc llançaments en 24 minuts,  supera la defensa de Kostas Kaimakoglou en un moment del primer partit de quarts de final de l'Eurolliga al Palau Blaugrana.

"S óc Zeljko Obradovic i tinc set Eurolligues, quantes en tens tu?" L'entrenador del Panathinaikòs sol utilitzar aquesta frase, mig per presumir, mig per intimidar l'interlocutor. La veritat és que no és mentida, i ahir ho va demostrar condicionant els primers minuts del primer partit de la sèrie de quarts de final contra el Regal Barça.

El tècnic va donar instruccions a Dimitris Diamantidis que oblidés la defensa de Ricky Rubio i se situés a la línia de tirs lliures. Conscient de la crisi de confiança en el seu llançament exterior, l'equip grec va reptar el base del Masnou. Descaradament. Aquesta situació, que a la NBA està prohibida i que es penalitza amb una defensa il·legal, va complicar l'atac del Regal Barça, que atacava amb quatre jugadors i era defensat per cinc. Sense espais, el bàsquet es complica.

L'entrada de Víctor Sada no va fer canviar res i el seu defensor, Drew Nicholas, va imitar la mateixa tàctica i va convidar el base a llançar a cistella. El Palau va reviure un malson que no recordava des de l'època de Nacho Rodríguez i va començar a desesperar-se. És com quan al Camp Nou l'equip rival renuncia a la pilota, es tanca i tothom es desespera. El Panathinaikòs, doncs, es va posar la samarreta de l'Inter de Milà.

La resposta de Xavi Pascual va arribar al minut 15, quan va situar Jaka Lakovic de base. El gest tàctic va servir per recuperar la normalitat en el joc. Joan Carles Navarro, que va marxar al vestidor amb només dos tirs de camp intentats, va començar a rebre la pilota en millors condicions i el Regal Barça es va tornar a assemblar al conjunt que acostuma a ser.

No va ser l'única malifeta que va intentar Zeljko Obradovic, que durant alguns minuts va ordenar que pugés la pilota Nick Calathes amb l'única missió de desgastar Navarro en defensa i que va reservar Mike Batiste, el seu jugador més determinant, fins al minut 8. També va utilitzar una defensa en zona parell, sobretot després de cada aturada, però això és més habitual.

El partit va arribar igualat (37-35) al descans i, després dels 15 minuts al vestidor, Ricky Rubio va sortir amb la clara intenció de treure avantatge de la disposició defensiva del rival, intentant dos triples en pocs segons. Res. El base va errar els tirs, i la psicosi, que és una de les malalties que més ràpidament s'encomana, va augmentar. El Panathinaikòs ho va aprofitar per aconseguir una renda de quatre punts.

Trucs de prestidigitador

Pascual va tornar a situar Jaka Lakovic a la pista i, acabats els trucs de prestidigitador, el partit va començar a disputar-se en igualtat de condicions. A més, el Palau Blaugrana va despertar i va començar a animar de veritat, oferint un ambient semblant al que el Regal Barça es trobarà la setmana vinent a Atenes. Això sí, Zeljko Obradovic ja tenia el que buscava; avantatge en el marcador (57-60) i deu minuts per jugar.

El vigent campió de l'Eurolliga es va veure contra les cordes, ja que la renda grega va arribar a ser de fins a cinc punts (59-64), però va reaccionar de la millor manera possible, recuperant la voracitat ofensiva. Un parcial 11-0 va redibuixar el decorat del partit (70-64).

L'equip català va saber gestionar millor els últims instants, en què es va mostrar encertat des de la línia de tirs lliures. L'esglai final, un intent triple de Diamantidis amb 83-82, no va entrar i el Regal Barça va sumar la primera victòria.