Esports 14/01/2012

Recordes el seu nom?

A. Solé
3 min

L'any 2004 la marca de roba esportiva Nike va fer un anunci premonitori. Amb l'eslògan "Recuerda mi nombre ", diferents jugadors del planter del Barça deien el seu nom a càmera seguit de la frase. Tothom el recorda, aquest anunci, sobretot perquè el protagonista -sortia al final de tot- era un Leo Messi de 17 anys que encara no havia debutat amb el primer equip en un partit oficial -un any abans s'havia estrenat jugant un amistós a Porto-. Ara, amb tres Pilotes d'Or sota el braç i el palmarès ple de títols, aquell anunci val el seu pes en or. I no només perquè la van encertar de ple, sinó perquè va ser de les últimes coses que va fer amb Nike abans de fitxar per Adidas en un trencament traumàtic que va acabar als tribunals.

Abans apareixien altres jugadors -i una jugadora- del futbol base blaugrana que els tècnics d'aquell moment havien assenyalat com els que tenien més futur, per darrere de Messi, esclar. Molt poca gent deu recordar que un jove Jonathan dos Santos de 14 anys, amb els cabells a l'estil Jackson Five i des del dalt del balcó de casa seva, ens desafiava també a recordar el seu nom. El migcampista mexicà de pare brasiler (21 anys) va fer l'anunci pocs mesos després d'haver arribat al futbol base blaugrana, de bracet del seu germà gran, Giovani -al Tottenham-, que quan va debutar amb el primer equip molts recordaven que el petit dels Dos Santos era millor. Jonathan va debutar amb 19 anys amb el primer equip en un partit de Copa del Rei contra la Cultural Leonesa, quasi tres anys després tindrà el premi de quedar-se al primer equip -la temporada vinent, segurament- i ara haurà de suplir la baixa de Keita a la Copa d'Àfrica.

No tots hi arriben

Messi i Jonathan dos Santos són la cara d'aquell anunci, i en recordem els noms, però n'hi ha altres que no han tingut la mateixa sort. L'ARA ha localitzat dos de les altres promeses de futur que apareixien a l'anunci per parlar de com els ha anat la vida després d'allò. Un és Carles Coto (23 anys), actual jugador del Dinamo de Tbilissi, de Geòrgia, que entrena el també català Àlex Garcia -extècnic del juvenil del Barça-. El figuerenc tenia 16 anys llavors i tenia contracte amb Nike, per això el van escollir, i per ser un dels millors de la seva generació -la del 1988- (va ser campió d'Europa amb l'Espanya sub-19) en què també hi havia Sergio Busquets, Marc Crosas i, precisament, Giovani dos Santos. Però Coto mai va arribar a debutar amb el primer equip, i, després d'una cessió al Mouscron belga, es va desvincular del Barça per fitxar pel Sevilla B a Segona A. No va ser un bon any, i va començar la peregrinació: Benidorm (2a B), Anortosis (Primera Divisió grega) i ara a Geòrgia, on està lluitant per jugar a la UEFA la temporada vinent. Ahir, però, Coto va arribar a Barcelona per fer-hi una estada de 10 dies mentre la lliga georgiana està aturada per l'hivern. "Aquell anunci va ser una anècdota, ni em va beneficiar ni em va perjudicar en la meva carrera, l'anunci estava muntat perquè brillés Messi".

La més petita de l'anunci era Anna Narbona, que hi apareix amb només 10 anys. Ara, amb 17, juga al Martinenc, però ha demanat una beca a diferents universitats dels Estats Units per anar-hi a estudiar i a jugar a futbol, ja que allà sí que les dones es poden guanyar la vida amb el futbol. Feia poc que havia arribat al Barça -abans jugava al Sants amb els nens- quan els de Nike van demanar als tècnics del futbol femení que volien fer un càsting entre les millor jugadores, i la van escollir. "Ho recordo com un somni, en aquell moment pensava que em quedaria al Barça, però mai vaig pensar que m'hi guanyaria la vida", explica Anna Narbona, ja que un any després el Barça es va desfer de tots els equips femenins per sota de 14 anys, i va anar a parar a l'Europa. Per estudis, va decidir passar al futbol sala -al Pony's-, menys exigent, però li quedava petit, segons explica, i va tornar al futbol-11, al Martinenc. Narbona encara no ha llançat la tovallola. És jove i vol provar sort allà on el futbol femení sí que és important.

stats