23/04/2012

Recordem fer memòria

3 min
Al Regne Unit es troben molts llibres amb estadístiques.

Els esports amb més seguiment en el món anglosaxó tenen una característica que els distingeix: tot el que passa al camp es pot quantificar. L'exemple més diàfan es troba observant el pes que es dóna a l'estadística per interpretar el que ocorre en un partit de beisbol, de futbol americà o de bàsquet. Segurament aquest fet marca també que, en qualsevol llibreria del Regne Unit, es puguin trobar amb facilitat llibres que compilen una per una les fitxes de tots els partits disputats per un club o totes les classificacions d'una determinada lliga, per antiga que sigui. S'anomenen The Complete Record i, en un país on, llevat de traïció, és sagrat el respecte cap als teus jugadors del passat, són de tinença quasi obligatòria per a tots els seguidors. Al voltant de cada club sol haver-hi un historiador, professional o aficionat que s'encarrega de la tasca recopilatòria, i que sovint assumeix també el càrrec d'editor del programa del partit.

En aquest nostre racó de món, ens referim a aquesta tasca amb dues paraules: hobbie o malaltia. El periodista barceloní David Salinas n'és un: recopila informacions, més enllà de les fitxes, sobre tots els partits del FC Barcelona. "Em serveix per a la feina del dia a dia, però ho faig per afició. M'agrada i em relaxa, em permet evadir-me de moltes preocupacions. Reparteixo tot el que tinc entre casa i el diari Sport , on treballo: tinc les col·leccions de la revista Barça , la RB Revista Barcelonista , Vida Deportiva ... però he de reconèixer que amb l'aparició d'internet no acumulo tant paper. No llenço res i ho tinc tot en un caos, però un caos ordenat, que sé dominar".

Salinas ha publicat, mà a mà amb un altre malalt , Toni Closa, Barça etern , una petita obra monumental amb les fitxes de tots els partits de la història barcelonista més estadístiques de club i jugadors. "Quan recopilava dades de partits a Anglaterra, veia que ho tenien molt ben organitzat i que tenien anuaris com el Rothmans , on hi havia totes les dades que necessitaves. A més, m'inspirava una recopilació de tots els partits del Barça en els seus primers 25 anys que va publicar el 1924 Daniel Carbó, Correcuita . A través d'un familiar vaig contactar amb un editor molt barcelonista, Jordi Fernando, que va apostar per editar els meus dos primers llibres, amb les cròniques del Barça a Europa i a la Copa. En el primer vaig voler posar noms i cognoms dels rivals per distingir jugadors amb el mateix cognom: per sort, tinc una bona xarxa internacional a què recórrer si em cal".

La Football Association té un historiador oficial, David Barber, que comenta les seves maratons de partits al compte de Twitter @thebarberfan . No es coneix figura anàloga a prop nostre, però si la Federació Catalana s'ho plantegés, segurament hauria de ser el periodista pratenc Manolo Gol. Va iniciar el 1996 la recopilació de les dades de tots els partits del futbol català des de Segona B fins a Preferent i afegint-hi les dues principals divisions juvenils. "Tinc deu mil diaris que m'omplen una habitació de casa", explica, "i el primer és de quan vaig començar a recopilar dades de Primera, el 1970. Quan vaig conèixer el Dinámico , que feia el mateix, vaig començar a posar les dades de Segona B cap avall en llibretes... i fins ara. Era pura afició, però des de fa deu anys porto l'arxiu estadístic de l' Sport ". Ara bé, Gol diu que no es planteja treure cap llibre: "Això del futbol català ho seguim quatre sonats. No tindria sortida". Heus ací dos països que celebrem el mateix patró, però que som molt diferents a l'hora de cuidar la memòria futbolística.

stats