ELS CLÀSSICS BARÇA-MADRID
Esports 01/05/2011

Realment la culpa de tot plegat és de José Mourinho?

Toni Padilla
2 min
Realment la culpa de tot plegat és de José Mourinho?

BARCELONAAndré Villas Boas és un dels tècnics de moda a Europa. El jove tècnic del Porto va ser l'home de confiança de José Mourinho durant una època, i gràcies a ell va visitar diversos cops el Camp Nou. Era el gener del 2008. El tècnic de Setúbal havia encomanat al seu jove deixeble que li fes un examen detallat sobre l'equip de Rijkaard, perquè estava negociant amb Ferran Soriano fer-se càrrec del Barça.

Però Laporta va escollir Guardiola. I jo em pregunto què hauria passat si Mourinho hagués vingut al Barça. Estic segur que hauria apostat per un estil de joc vistós, però a diferència de Guardiola, abans d'algun partit important no li haurien caigut els anells per cedir la pilota. Crec fermament que Mourinho no és defensiu. Prefereix atacar, però si el rival és perillós, pot canviar de pell fàcilment. Mourinho és pragmàtic. També estic segur que tal com va fer amb el Chelsea i l'Inter, el tècnic de Setúbal hauria convertit el Barça en la víctima de conxorxes arbitrals des de la sala de premsa. Com ha fet al Madrid.

Si Mourinho hagués ofert una roda de premsa com la de l'altre dia amb el xandall del Barça, com hauríem reaccionat? No dubto que bona part de la premsa li hauria donat suport. Ni que bona part de l'afició hauria acceptat seu el discurs. Tampoc dubto que part de la premsa i de l'afició li hauria girat l'esquena. Més o menys com passa ara Madrid, on molts periodistes el critiquen obertament i on vells socis se n'avergonyeixen en públic. A cap club tot és d'un sol color. Hi ha debats, com a tot arreu.

On vull anar a parar? Doncs que el problema no és Mourinho. El problema és el sistema. El portuguès em recorda aquell personatge de Pulp fiction : el Senyor Llop. Ets un milionari rus que té un equip anglès i no guanya res? Truca al Senyor Llop. Ets un club italià que fa segles que no guanya la Champions? Truca-li. Ets el president més ric del món i ets humiliat pel Barça? Truca a Mourinho. El preu que s'ha de pagar és fer tot el que ell et digui encara que sigui escabrós. Però potser et soluciona el problema, com saben Moratti i Abramóvitx.

Mourinho és un mercenari. És a dir, comet pecats, però hi ha gent que li paga diners. L'única cosa que fa és aprofitar-se d'un sistema podrit per natura. Ell és un gran tècnic, però és amoral. Si toca criticar qui va ser amic seu ho farà. Però sense els entorns, les lecheras i el fanatisme, el seu discurs no seria res.

Mourinho va descobrir el pes que tenen els entorns a clubs amb una premsa tan partidista com l'Sporting, el Barça, el Benfica o el Porto. La culpa no és només seva. Ell porta les coses al límit, però qui ho permet és Florentino Pérez. I no puc evitar pensar que, ens agradi o no, potser hauria pogut fer el mateix al Barça. I alguns ho aplaudirien. Valorem, doncs, Guardiola.

stats