OLIMPISME
Esports 19/03/2013

Rajoy aposta fort per Madrid 2020

El COI li pregunta pel cost i el futur de les instal·lacions

Joan Faus
2 min

Madrid.Una comissió del Comitè Olímpic Internacional (COI) va iniciar ahir la tercera visita a Madrid en els últims vuit anys per avaluar la candidatura de la ciutat a acollir els Jocs Olímpics. En aquest cas, es tracta de l'edició del 2020. Abans ja ho havien fet per als Jocs del 2012, que va guanyar Londres, i del 2016, que se celebraran a Rio de Janeiro. Després d'aquests dos fracassos, els organitzadors de la candidatura madrilenya consideren que ara és el seu moment. Els dos rivals a batre són Tòquio i Istanbul.

"Els he dit que estem preparats i disposats, que ho faríem molt orgullosos i que, amb el suport popular, ho faríem molt bé", va afirmar el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, en una breu compareixença després de reunir-se a primera hora del matí amb els nou avaluadors del COI. Rajoy va manifestar a la comissió el "ple i total" suport que l'executiu dóna a les aspiracions de Madrid i es va mostrar optimista amb les opcions de la capital espanyola: "N'estem convençuts i plantarem cara perquè sí que sigui ara".

Els organitzadors consideren que la principal fortalesa de Madrid enfront de les altres dues ciutats candidates és que té el 80% de les instal·lacions construïdes, fruit dels dos intents anteriors d'acollir els Jocs. El president espanyol també va destacar altres aspectes: "Espanya és un país atractiu, amb bon clima, tradició esportiva, excel·lents esportistes, molt acostumat a organitzar aquests tipus d'esdeveniments, té bona gastronomia, molt bones connexions internacionals i una xarxa de transports molt ben dotada", va explicar als periodistes. A més, Rajoy va voler subratllar que Espanya és el tercer país del món més visitat per turistes.

Tot i aquest reguitzell d'elements positius, els avaluadors del COI van manifestar dubtes per alguns aspectes de la candidatura. La comissió va fer una vintena de preguntes als organitzadors sobre el cost i el calendari de les obres de construcció de les instal·lacions, així com l'ús futur. Per exemple, sobre el propietari de l'estadi olímpic, conegut com La Peineta -que seria de l'Atlètic de Madrid després dels Jocs, segons va explicar José Perurena, un dels tres membres espanyols del COI i que va fer la ponència als avaluadors.

"Esforç insignificant"

També caldria fer una actuació important en la plaça de toros de Las Ventas. En aquest sentit, el president del Consell Superior d'Esports, Miguel Cardenal, va qualificar els 1.500 milions d'euros previstos per a instal·lacions pendents de "quantitat insignificant per a les administracions". La visita del COI continua fins dijous i la decisió final se sabrà al setembre.

stats