TENIS
Esports 09/06/2013

Vuit títols, 59 victòries i només una derrota: la història de Nadal a Roland Garros, en 14 vídeos

El tenista de Manacor s'ha convertit aquest diumenge en el primer jugador de la història a guanyar vuit vegades el mateix Grand Slam

Oriol March
4 min
Rafa Nadal a la terra batuda de la pista Philippe Chatrier

BarcelonaRafa Nadal és un tenista llegendari, especialment a Roland Garros, on col·lecciona títols. Amb només 27 anys, el jugador de Manacor ha aconseguit guanyar aquesta tarda el seu vuitè títol a París en nou participacions. Una dada extraterrestre que se suma a d'altres que també impressionen. Nadal suma fins a 59 victòries a la terra batuda de París i només una derrota, contra Robin Soderling l'any 2009. Amb el d'avui, el tenista balear té ja 12 Grand Slams al seu palmarès: vuit a París, un Open d'Austràlia, un Open dels Estats Units i dues corones a Wimbledon.

Aquest és el resum de la trajectòria de Nadal a les finals de Roland Garros, on encara no coneix la derrota.

2005: Sempre hi ha una primera vegada

L'any 2005, un Nadal que tot just va fer 19 anys a mig torneig es va endur la victòria a Roland Garros en la seva primera participació. Després de fer un partit majúscul contra Roger Federer, aleshores totpoderós dominador del circuit mundial i una piconadora a la pista, Nadal es va citar a la final amb l'argentí Mariano Puerta, un tenista poc conegut que posteriorment va ser sancionat per dopatge. Nadal es va desfer de Puerta per 6-7, 6-3, 6-1 i 7-5.

2006: Final de qualitat amb Federer

Nadal i Federer feia mesos que es buscaven i es van acabar trobant a la final de Roland Garros per primera vegada l'any 2006. Seria la primera de tres cites consecutives a l'última ronda de París. El partit va començar tal com el suís volia –un 6-1 ràpid i inapel·lable–, però el de Manacor es va espolsar ràpid la son de les orelles i va protagonitzar una remuntada èpica. El resultat final ho diu tot: 1-6, 6-1, 6-4 i 7-6.

2007: Mateixos sets, mateix resultat

Un any més tard, Nadal i Federer es van tornar a citar a la pista Philippe Chatrier. Dominador absolut del circuit però amb cada vegada menys marge sobre Nadal, Federer portava mesos entrenant-se específicament per guanyar al de Manacor un Roland Garros a la final. El resultat, però, va ser el de sempre: 6-3, 4-6, 6-3 i 6-4 per a un Nadal que es convertia, amb només 21 anys, en tricampió a la terra batuda de París.

2008: Una pallisa històrica

La final de l'any 2008 és segurament el partit que més ha amargat l'existència de Roger Federer en la seva llarga història de duels contra Nadal, sempre amb el permís de la final de l'Open d'Austràlia de 2009, que va acabar amb plors d'impotència del suís davant el festival del de Manacor. Aquell partit de principis de juny de 2008 a la terra batuda de París va acabar amb una escabetxina: Federer només va ser capaç d'arrencar-li quatre jocs en tot el partit (6-1, 6-3, 6-0). Només unes setmanes més tard, a Wimbledon, els dos jugadors van disputar el millor partit de tenis de la història.

2010: La venjança

L'any 2009, Nadal va topar amb Robin Soderling, un tenista suec molt incòmode, i va patir la seva primera –i única– derrota a Roland Garros. Va ser l'any en què Roger Federer, per fi, va poder guanyar per primera vegada Roland Garros i completar, d'aquesta manera, el Grand Slam complet, és a dir, haver obtingut el títol a Austràlia, a París, a Nova York i a Londres al llarg de la carrera professional. El 2010, Nadal es va venjar de Soderling, a qui va guanyar a la final amb facilitat per 6-4, 6-2 i 6-4.

2011: Altre cop Federer

Per no faltar al costum, Nadal i Federer es van tornar a citar a la final de Roland Garros l'any 2011, en la que és l'última final de Grand Slam que han disputat tots dos a la terra batuda de París. Va ser un partit preciós, amb moltes alternatives, que va acabar com sempre. És a dir, amb victòria del jugador de Manacor per 7-5, 7-6, 5-7 i 6-1.

2012: Només la terra batuda frena Djokovic

Novak Djokovic va ser la bèstia negra de Nadal l'any 2011 i l'any 2012. Ara bé, sobre la terra batuda de París, el serbi no va tenir cap opció contra Nadal a la final que els va enfrontar tot just fa un any i que es va haver d'acabar en dilluns per culpa de la pluja. Djokovic va claudicar per 6-3, 6-3, 2-6 i 7-5 i va veure com se li escapava la possibilitat d'obtenir la primera victòria de la seva carrera a Roland Garros.

2013: El vuitè, contra Ferrer

Nadal ha aconseguit aquest diumenge el seu vuitè Roland Garros en desfer-se de David Ferrer per 6-3, 6-2 i 6-3. Un partit que no passarà a la història, com sí que ho faran les semifinals que va disputar contra Novak Djokovic aquest divendres, que van acabar amb 9-7 al cinquè set.

stats