TENIS - GRAND SLAM
Esports 07/06/2013

Un Nadal èpic es converteix en el primer finalista de Roland Garros després de vèncer Djokovic

El de Manacor, set vegades campió a París, s'ha endut la victòria en cinc sets (6-4, 3-6, 6-1, 6-7 i 9-7) contra el número 1 del món

Oriol March
Rafa Nadal jugarà la final de Roland Garros després d'haver superat Djokovic / MARTIN BUREAU / AFP PHOTO

BarcelonaRafa Nadal és el primer finalista de Roland Garros 2013 després de vèncer de forma èpica Novak Djokovic en cinc sets per 6-4, 3-6, 6-1, 6-7 i 9-7. Serà la vuitena final que el de Manacor disputi a la terra batuda de París, on ja ha guanyat set vegades. El seu rival sortirà de la semifinal que disputaran tot seguit David Ferrer i Jo-Wilfred Tsonga. Nadal, més constant que el número 1 i amb una fam terrible després d'un any plagat de lesions, té al seu abast convertir-se en el primer jugador de la història a aconseguir vuit vegades el títol parisenc.

El quart set i el cinquè han sigut autèntics monuments al tenis, plens d'alternatives i d'incerteses. Nadal ha arribat a servir per endur-se el partit, però Djokovic, molt irregular durant el partit –aquesta ha sigut una de les claus–, ha tret el geni quan la derrota el tenia pràcticament tenallat. Un 'tie-break' elèctric, amb el de Manacor un pèl atemorit per la proximitat de la victòria i un número 1 mundial que ja no tenia res a perdre.

En canvi, Nadal ha passat al tercer set per sobre d'un Djokovic que ha dimitit sense donar explicacions en aquest parcial. El 6-1 amb què ha acabat aquest parcial no deixa cap lloc per al dubte: el de Manacor ha sigut una piconadora i el serbi ni tan sols ha plantejat batalla. Normalment partidari del cos a cos, dels intercanvis llargs i de les alternances de ritme, Djokovic ha optat per l'apatia i per, fins i tot, deixar de lluitar pilotes clau per al desenvolupament del partit. Un pecat contra Nadal, que quan olora la sang ja no deixa anar la presa.

El segon set ha servit perquè un Djokovic fins aleshores desdibuixat, estranyament apàtic i poc efectiu en els seus atacs –i les seves defenses, tan importants en el joc com els cops guanyadors–, ressuscités. Ha necessitat que el de Manacor li trenqués el servei –col·locant-se així amb 3-2 i pista lliure per agafar avantatge– per adonar-se que, si seguia per aquest camí, en menys d'una hora seria al vestidor lamentant no haver contrarestat Nadal. Un parcial de 4-0 amb cops marca de la casa –restades duríssimes, cops de dreta de tiralínies, revessos paral·lels infal·libles– li ha servit per guanyar el set i per posar la por al cos a un Nadal que ja no campava sol a la pista central de Roland Garros.

El partit ha començat molt igualat, amb els dos jugadors mantenint el servei sense excessius problemes. Nadal assegurava amb la dreta creuada, buscant el revés del serbi, i això li servia per mantenir un ritme elevat sense necessitat d'haver de llançar cops guanyadors per endur-se els punts. Djokovic, que ha anat defallint al llarg del primer parcial, ha vist com el seu oponent el mantenia pres al fons de la pista sense possibilitat d'atacar ni de guanyar metres. Nadal ha aprofitat una de les poques boles de 'break' que li ha concedit Djokovic per desenganxar-se al marcador i, amb un rumb constant, s'ha endut el primer set per 6-4.

Després de la victòria d'aquest divendres, Nadal ja suma 58 victòries a la terra batuda de París, on només ha registrat una derrota. Va ser contra el suec Robin Söderling l'any 2009. És l'única edició en què el de Manacor ha participat i no ha aconseguit la victòria final. Djokovic, en canvi, segueix negat a la gran cita de Roland Garros, l'únic Grand Slam que encara no ha guanyat.