Primera pilota de partit per sentenciar el vuitè títol

Márquez serà campió avui a Buriram si suma dos punts més que Dovizioso

Nuria García
4 min
Marc Márquez durant els entrenaments d’ahir a Buriram, en què va acabar tercer.

BarcelonaMarc Márquez és a les portes de sumar el seu vuitè títol de campió del món, el sisè de MotoGP. Si no és avui a Tailàndia (9 hores, Dazn), serà d’aquí quinze dies al Japó. Avui té la primera pilota de partit: per ser campió, el de Cervera necessita sumar dos punts més que Andrea Dovizioso, el seu únic rival per al títol. A excepció d’Austin, on Márquez va caure quan liderava la cursa, el pitjor lloc del català aquesta temporada ha sigut un segon: és a dir, en totes i cadascuna de les curses que ha acabat (fins ara, totes menys una) ha sigut primer o segon. Així, excepte si Dovizioso acaba davant seu, amb qualsevol resultat dels que ha aconseguit fins ara ja en tindria prou. Només en cas que Dovizioso guanyi, o sigui segon o tercer acabant per davant del català, Márquez no seria campió avui.

Amb gairebé tot de cara, i comptant que a Buriram tan sols s’hi ha disputat una cursa (la de l’any passat) i que el triomf va ser per a ell (guanyant en l’últim revolt la partida a Dovizioso i Viñales), Márquez hi arriba tranquil, conscient que en cas de guanyar el títol avui emularà Mick Doohan i Valentino Rossi, quan el 1997 i el 2002 respectivament van resultar vencedors del campionat a quatre cites del final.

Si alguna cosa està marcant aquesta temporada del pilot de Cervera és la regularitat. No és tan sols haver acabat primer o segon totes les curses que ha finalitzat. Analitzant els números es pot anar més enllà. I és que els cinc cops en què ha acabat segon ha perdut per, en total, 5,147 segons respecte al primer (comptant que a Assen va acabar a 4,854 de Viñales, el guanyador). Dit en altres paraules, excepte a Assen, quan ha acabat segon ha perdut la victòria lluitant-la fins a l’últim revolt. Per contra, els vuit cops que ha pujat fins al capdamunt del podi fins ara ha aconseguit un marge, en total, de 28,892 segons respecte al seu perseguidor.

Amb 26 anys, a més, encara té rècords per superar. Com el de podis en una temporada: n’acumula 13, però Rossi per partida doble (el 2003, quan va fer podi en totes i cadascuna de les curses de la temporada, i el 2008), Stoner el 2007 i el 2011, Lorenzo el 2010 i el 2012, i ell mateix el 2013 van arribar als 16. “El meu objectiu és acabar al podi en totes les curses fins al final de curs”, assegurava dijous el català. En tot cas, el que segur que aconseguirà serà convertir-se en el pilot més jove que guanya vuit títols (ja va ser el pilot de menys edat a guanyar el quart, el cinquè, el sisè i el setè). Fins ara, Mike Hailwood és el més jove, ja que va coronar-se per vuitè cop amb 27 anys i 112 dies. I, a més, també serà el més jove que suma sis títols de la categoria reina: superarà Giacomo Agostini, que ho va aconseguir amb 29 anys i 25 dies.

Marc Márquez va arrencar la temporada dient que, a banda del títol, volia caure menys. Els últims anys, tot i no caure durant les curses, sí que ho feia durant els entrenaments lliures. I ho feia buscant el límit: forçant per saber fins on podia arribar per no caure en el moment clau, la cursa.

Més regularitat, menys caigudes

Aquest any, però, ha assolit aquest objectiu: la temporada passada va caure un total de 23 cops, pels 27 del curs anterior. Aquest any, a falta de cinc curses (comptant la d’avui) tan sols ha rodolat per terra en 11 ocasions (dues van ser a Le Mans i les dues últimes, a Tailàndia, una divendres i una dissabte). I de les 11, tan sols una li ha passat factura, la que va patir a Austin quan liderava la cursa i que ha suposat, fins ara, l’únic zero d’aquesta temporada. “No és perfecta, perquè la perfecció no existeix, però sí que està sent la meva millor temporada a MotoGP”, assegurava dijous el català. Ara que amb els anys d’experiència ha après a conviure i gestionar la pressió, la cursa d’avui l’afrontarà de l’única manera que sap: sortint a guanyar.

El campió sortirà tercer després d’una nova caiguda

Marc Márquez sortirà tercer al Gran Premi de Tailàndia (9 h, Dazn) després d’una qualificació en què va tornar a anar per terra. Aquest cop, però, i a diferència del que va passar als lliures de divendres, va ser una caiguda neta que no el va obligar a passar per la infermeria. El de Cervera, que ho té tot de cara per proclamar-se campió, va llepar l’asfalt quan liderava la qualificació, després de perdre el control de la roda del darrere al revolt cinc. “Anava molt fort, és una zona on hi ha un petit sot i per això he caigut. Però tot està sota control”, expressava el de Cervera, que assegurava que està “molt feliç de com està funcionant la moto”. Just després de la caiguda, Fabio Quartararo el superava i se situava líder. El francès, però, també queia just a la volta següent. De totes maneres, ja ningú li podria prendre la pole position. Quartararo, que pilota una Yamaha satèl·lit, sortirà primer després de girar a Tailàndia amb un temps de 1:29.719. El segon serà Maverick Viñales, que al manillar d’una Yamaha oficial ha millorat a l’últim gir tot i que ha quedat a una dècima del pilot francès. Márquez va ser tercer a dues dècimes, mentre que Andrea Dovizioso tan sols va poder ser setè.