Polèmica pel premi de les campiones d'Astúries d'esquaix: un set de depilació i un vibrador

De moment ja han dimitit tres persones lligades a l'organització de la competició

Les guanyadores del Campionat d'Astúries d'esquaix han denunciat davant la federació asturiana d'aquest esport el conjunt de regals que han rebut per decisió del club organitzador de la competició per acompanyar el trofeu, i en el qual s'incloïa un 'kit' de depilació, una llima elèctrica i un vibrador.

Després de rebre la carta del grup d'esportistes, la Federació ha decidit traslladar el cas a l'Institut Asturià de la Dona perquè considera que els obsequis que han rebut les jugadores, i que no han rebut els homes, són "sexistes".

La Federació Asturiana d'Esquaix s'ha posicionat del costat de les jugadores després de saber que al trofeu que acreditava la seva condició de campiones del Principat d'Astúries s'hi afegien premis suplementaris com 'kits' de depilació, una llima elèctrica i estimuladors íntims.

Quatre d'aquestes jugadores, sorpreses i indignades perquè consideren sexista aquesta diferenciació, han enviat una carta a la Federació en què han explicat el que ha passat, i les conseqüències no s'han fet esperar: han dimitit ja tres persones lligades a l'organització de la competició.

La vocal de la Federació d'Esquaix del Principat d'Astúries, Maribel Toyos, ha dit que l'organització del torneig va a càrrec de diferents clubs, i en el cas d'aquest campionat regional, de l'Esquaix Oviedo, i que la Federació en tot moment va pensar que només es lliurarien trofeus.

"Sempre es delega a un club l'organització d'aquests esdeveniments esportius. Aquest absolut, masculí i femení, el va organitzar l'Esquaix Oviedo. Nosaltres al Principat només demanem que els clubs lliurin com a obsequi els trofeus. En tot moment vam pensar que seria l'únic que s'entregaria, i el que ha passat ens sembla una vergonya", ha lamentat Toyos.

La Federació ha celebrat una junta extraordinària per abordar el tema, en què s'han produït tres dimissions, dues relacionades amb l'organització del campionat (pertanyents a l'Esquaix Oviedo) i una tercera que ha volgut mantenir-se fora de l'abast de la polèmica.

Els quatre membres que es mantenen a la Federació s'han posicionat immediatament al costat de les jugadores a través de la comissió Esquaix i Dona que té l'entitat. La direcció general d'Esport del Principat ha recomanat posar els fets en coneixement de l'Institut de la Dona perquè una de les afectades és responsable d'aquesta comissió. Segons Toyos, el club organitzador ha remès a la Federació un escrit en el qual expressa les seves disculpes i assegura que "no van pensar que el premi fos sexista".

EDICIÓ PAPER 18/01/2020

Consultar aquesta edició en PDF