ESPANYOL
Esports 21/01/2012

Pochettino: tres anys d'idees clares, confiança i valentia

Natalia Arroyo
2 min
SEGURETAT I IL·LUSIÓ 
 Amb l'ajuda de Ramon Planes a l'àrea esportiva, Pochettino ha construït un projecte de present i futur a l'Espanyol. Els bons resultats avalen la seva gestió, de vegades impopular, amb les sortides de l'equip de jugadors com Tamudo o Kameni.

Ja fa tres anys i un dia que Mauricio Pochettino va assumir el càrrec d'entrenador de l'Espanyol. Va trobar-se un equip enfonsat a la classificació, amb un peu i mig a Segona, i va saber redreçar el seu rumb amb convicció, caràcter i esforç. Aquests tres ingredients segueixen sent la base sobre la qual ha construït, tres temporades després, un projecte esportiu que, malgrat la delicada situació econòmica que pateix el club, no trontolla per enlloc. Que hi ha lesions? Que s'ha de vendre a l'hivern? Que arriba una ratxa de mals resultats? Res no canvia la seva idea, res no altera el seu to.

Solidesa esportiva

Abans del derbi contra el Barça, Pep Guardiola elogiava la feina del seu homòleg assegurant que "té una idea de joc i la manté encara que cada estiu li canviïn les peces". Deia que aquesta era la seva principal virtut. A Sant Adrià, jugadors, aficionats i tècnics també li reconeixen aquesta coherència i coincideixen a afirmar que tenir un estil propi és un dels factors que expliquen el bon balanç del projecte que encapçala Pochettino, acompanyat pel director esportiu, Ramon Planes. Dídac Vilà assegura que "és un entrenador que té les idees clares i dóna molta confiança als jugadors, sobretot als joves". El lateral cedit pel Milan és un dels millors exemples del que ha suposat l'arribada de Pochettino: fe cega en la gent jove, minuts i paciència a Primera Divisió i acceptació de la situació del mercat, que fa impossible retenir a la plantilla els futbolistes amb més projecció.

"La principal habilitat de Pochettino és que, amb un grup de circumstàncies, cada any construeix un equip i el posa lluitant per entrar a Europa", confessen des del club. Els aficionats li reconeixen la valentia per obrir la porta a vaques sagrades com Tamudo, Javi Chica i Luis García, i saber donar el relleu als joves del planter. Des que ell entrena l'equip han marxat 25 futbolistes, la majoria veterans, i només Cristian Álvarez sobreviu de la plantilla amb què es va trobar l'any 2009. Per contra, un total de 21 jugadors han viscut el seu debut professional sota les seves ordres. Alguns d'ells són, ara, titulars a Primera.

És habitual veure Pochettino als entrenaments o partits del juvenil o el B, xerrant amb el seu segon, Toni Jiménez, i algun altre tècnic del futbol base del club. Ha reclamat millores a la Ciutat Esportiva de Sant Adrià per assegurar-se que la fàbrica de jugadors no deixi de donar els seus fruits. "D'aquests tres anys em quedo sobretot amb la gestió esportiva. Hem hagut de superar moltes dificultats, però hem implementat una filosofia de club", confessava ahir el tècnic. Una filosofia que li va permetre rebre, l'any passat, el premi a millor entrenador de Primera, un guardó que atorguen els seus companys de professió. "Espero que el millor estigui encara per venir", desitjava un Pochettino que té contracte fins al juny del 2014.

Contra el Granada a les 18 h

Pochettino celebrarà els seus tres anys a la banqueta de l'Espanyol rebent el Granada a Cornellà-El Prat (18 h, Canal + Liga 2 / PPV) amb una baixa d'última hora: la de Javi López, amb fatiga muscular. Una victòria situaria l'equip provisionalment cinquè amb 28 punts.

stats