09/01/2011

La Pilota d'Or, per a qui la defensa

2 min
Marcar, Guanyar

El vincle que uneix les abelles d'un rusc s'anomena trofal·laxi. És un complex ritual en què les abelles recol·lectores ofereixen el menjar a una abella obrera que, al seu torn, el traspassa a una altra i així de manera consecutiva entre totes elles. En aquesta operació les abelles també s'intercanvien feromones i, a la vegada, es reconeixen com a membres de la mateixa colònia.

Si poguéssim falcar un globus sobre el Camp Nou i observar des d'allà dalt uns quants partits del Barça, fins a convertir els jugadors en petits puntets en la distància, també veuríem un grup d'individus intercanviant repetidament un minúscul objecte esfèric, el seu aliment: una pilota que per a ells és d'or.

Com en un eixam, els jugadors del Barça utilitzen el talent de cadascú amb un objectiu comú. I quin és l'objectiu del Barça? Marcar? Guanyar? Potser sí, però només com a conseqüència lògica de la seva veritable empresa, que no és altra que defensar.

La defensa és el que defineix el joc d'aquest Barça i el fa diferent de qualsevol altre equip. Diu la frase feta que la millor defensa és un bon atac. El Barça li ha donat la volta. Per ells, el millor atac és una bona defensa. Per això quan l'equip no té la pilota es llancen del primer a l'últim a una pressió desesperada i desesperant pel rival. Com una munió de formigues que sacrifiquen la seva individualitat pel bé del formiguer, rodegen els contraris sense descans, fins que roben la pilota o el contrari es veu obligat a fer una passada llarga i descontrolada que els permet recuperar la possessió. I ho fan tots alhora, els onze, movent-se coordinadament, nerviosos, elèctrics, sacrificant-se, sense deixar pensar el rival, tapant forats, preveient les accions enemigues i avançant-s'hi.

Quan ha aconseguit la possessió, el Barça continua defensant. Ara defensa la pilota. Encara no ataca, només protegeix, i ho fa de la mateixa manera, movent-se coordinadament, com un sol organisme. Si abans els onze feien la seva feina per tapar línies de passada, ara la fan per obrir-les, per oferir a qui porta la pilota totes les opcions possibles. Protegeixen la possessió, defensen, fins que les tropes rivals perden la concentració i s'obre un forat aprofitable. Llavors és quan una sola abella ataca i intenta clavar-la.

Per sort, les nostres abelles blaugranes no moren després de picar. Piquen una vegada i una altra i poden anar a recollir els premis que mereixen. Això sí, tots junts. Com un eixam.

stats