EL FUTUR DE GUARDIOLA
Esports 17/01/2013

Pep tria el Bayern per tornar

T. Padilla / A. Solé
3 min
L'ENERGIA DE GUARDIOLA  Després de "buidar-se" durant 4 temporades al Barça i d'un any sabàtic a Nova York, Pep Guardiola ha carregat piles i ha triat la Bundesliga.

BARCELONAEl Bayern de Munic serà el destí de Josep Guardiola. El club bavarès va anunciar ahir que el tècnic de Santpedor serà el seu entrenador des de l'estiu del 2013 fins a l'estiu del 2016, en una operació portada en silenci fins que diferents mitjans italians la van fer pública el cap de setmana passat. Després de mesos de converses, el Bayern va decidir anunciar la notícia pressionat per aquestes filtracions, després de consensuar-ho amb el representant de Guardiola, Josep Maria Orobitg, i l'actual tècnic del club bavarès, Juup Heynckes, que als 67 anys té decidit retirar-se de les banquetes aquesta temporada. L'entrenador nascut a Moenchengladbach ja havia anunciat fa tres mesos que aquesta temporada ho deixaria i va facilitar les negociacions, ja que ell és primer que veu amb bons ulls l'arribada de Guardiola.

Les converses han estat llargues, però Guardiola ja s'havia decidit pel Bayern abans de Nadal, quan es va tancar l'acord a Nova York, i quan Tito Vilanova el va visitar a Nova York van parlar del tema. Guardiola intentarà poder defensar-se en alemany ja des de la pròxima pretemporada, i fa setmanes que estudia aquesta llengua. Quan a la gala de la Pilota d'Or va dir que tornaria a entrenar va ser perquè ja tenia decidit el seu destí. El tècnic català firma un contracte de tres anys, superior als dos que va signar amb el Barça quan va arribar al primer equip. Guardiola fa dies que treballa en el seu cos tècnic, i un dels homes que volaran amb ell cap a Munic serà Manel Estiarte. Luis Enrique sona com a possible membre del seu equip.

El primer contacte amb el de Santpedor el va fer l'antic director tècnic del club bavarès, Christian Nerlinger, que va parlar amb el germà de Guardiola, Pere, sense gaire sort el juny del 2012, abans de perdre el càrrec a favor de Matthias Sammer. Amb Sammer, el Bayern va presentar a Josep Maria Orobitg una proposta més ferma i concreta que posava l'accent en les condicions de treball i no en els diners. Orobitg s'ha deixat estimar pels diferents clubs que s'han interessat per Guardiola, entre els quals alguns d'anglesos i d'italians, com el Roma i el Milan, però de mica en mica l'opció del Bayern s'ha convertit en la més atractiva. Un factor que l'ha influenciat a l'hora de decidir-se pel club alemany és que el Manchester City presentarà un projecte amb Ferran Soriano i Txiki Begiristain. Guardiola, que manté una bona relació amb tots dos, veia amb mals ulls que la situació pogués tenir un punt de déjà vu, que podria crear malestar en certs ambients del barcelonisme per una possible rivalitat Barça-City basada en velles enemistats de directius catalans. Del Chelsea n'ha dubtat per la manera de treballar d'Abramóvitx.

El Bayern, en canvi, era el projecte més sòlid. Guardiola ha parlat amb Louis van Gaal, que va ser director esportiu del club fins fa poc; va parlar en el seu moment amb Raúl, que li va parlar molt bé de la Bundesliga, i amb diferents personatges claus en l'estructura d'un club en què gairebé tots els càrrecs importants estan en mans d'exfutbolistes. Un d'ells, Mathias Sammer, li ha explicat com ha millorat el futbol base del Bayern, que s'ha beneficiat de la reforma del sistema formatiu de jugadors iniciat per Alemanya abans del Mundial del 2006 i de la dèria del Bayern d'imitar en certs aspectes el Barça. Guardiola volia fitxar per un club en què la prioritat fos el projecte esportiu, i s'ha deixat seduir pel president Uli Hoeness, que en saber que Guardiola deixava el Barça va convertir aquesta operació en una qüestió personal, ja que va quedar impressionat pel joc blaugrana quan el Barça va eliminar el Bayern.

Guardiola, encara a Nova York, podria volar divendres a la capital de Baviera per ser presentat. Ahir al Camp Nou tots els comentaris previs al Barça-Màlaga eren sobre la notícia del dia. El vincle entre l'estadi i el Pep serà etern. El neguit de tothom és imaginar el dia que Guardiola torni al Camp Nou i s'assegui a la banqueta visitant.

stats