FENT CAMÍ

Pas del Ribellet - pas del Cosconar, a Escorca

Enrevoltar el puig Roig és una de les excursions llargues que es poden fer per la serra de Tramuntana. Aquesta ruta és molt més salvatge i perillosa

La ruta es comença a Lluc, concretament a prop del porxo del Pinar (WP-01) (319 m). Es comença a caminar encarats al gran massís del puig Roig (1.003 m). El color de les seves parets verticals donen nom a aquesta muntanya del terme d’Escorca. Cal deixar a la dreta una bassa coberta, molt ben feta, la qual aprofita l’aigua d’escorrentia d’un torrentó (WP-02). De revolt a revolt s’avança per la pista cap a Cosconar. Es guanya alçada i s’arriba a la petita vall de Son Colom, dominada pel puig d’en Galileu i sa Mola. Es deixa enrere una vista bucòlica dels espadats rogencs que miren al sud. Alguns pins, ben cuidats, poblen el carritxar del faldar. La pista, amb els seus grans escopidors laterals, va pujant suaument. A la dreta hi ha el pas del Pi, del cingle del Pi, que ens du a les cases del Cosconar (WP-03) (529 m). Es continua la ruta per la carretera del Quarter, uns metres només, ja que l’hem d’abandonar per la dreta, per les fites que s’aprecien a l’extrem dret de la foto (WP-04) (521 m). Es tracta del camí que enrevolta el puig Roig. Es va enrevoltant el puig per la falda. Es passa una paret baixa, pels voltants de la qual se situa la font del Nespler, anomenada així perquè un d’aquests arbres arrelava devora.

Pas del Ribellet

Continuam endavant fins que abastam a veure la paret on suposam que hi ha el pas del Ribellet. Al Ribellet, s’hi pot començar la pujada a tocar de la paret del cingle cap a la canal, per anar a cercar la base del promontori i iniciar el pas. Es deixa el camí per anar a la base de la paret dels contraforts del puig Roig (WP-05) (546 m). Després cal pujar l’empinat coster folrat de càrritx. Aquest tram segurament és el més fatigós, per les mates de càrritx i les pedres que hi ha davall. Superat el coster, ens situam al començament del pas (WP-09) (792 m). La cornisa, vista des d’aquí, sembla més estreta i vertiginosa. Cal assolir el collet que hi ha al final de la cornisa (WP-11). La paret de la dreta té una encletxa bastant vertical, però que sembla factible. Una vegada superada la darrera grimpada, la verticalitat s’endolceix. La pujada és forta però sense perill. El llarg pas del Ribellet es dona per acabat (WP-12) (934 m), un pas que supera els 100 metres de desnivell, amb alguns punts exposats, on no cal cap tipus d’element de seguretat, ja que amb un poc d’enginy és fàcilment superable, això sí, no és per a tothom.

Inici de la baixada

A partir d’aquí es connecta amb el tirany fitat que recorre la carena en direcció oest, sempre adreçats a la Roca Roja. D’allà se cerca el pas del Cosconar per baixar una altra vegada a la pista. Es continua per un territori bastant dur, hostil, on s’haurà de botar de roca en roca o bé caminar per les travadores mates de càrritx. Les fites serpegen per cercar la millor passa i esquivar ressalts rocosos. Una vegada localitzat l’inici del pas, ens permetrà davallar ràpidament a la pista del Cosconar (WP-13) (710 m). El pas és molt vertical i té algun punt on s’han d’extremar les precaucions. Tot i això, no tens la sensació de perill. Les mates de càrritx aquí t’ajuden a davallar amb més seguretat. Es deixa enrere el pas o la zona rocosa (WP-14) (634 m). A partir d’aquí cal travessar un coster molt brut de vegetació. S’assoleix la pista del Cosconar (WP-15) (527 m) i es tanca el cercle de la volta que haurem fet pel puig Roig. Ara només queda desfer les passes fins al cotxe.

EDICIÓ PAPER 13/07/2019

Consultar aquesta edició en PDF