FENT CAMÍ

Pas de s’Estaca i pas de s’Estaló (Alaró-Orient)

La ruta transcorre per una sèrie de camins de carro i de ferradura, una xarxa que estructurava socialment i econòmica la gent rural d’un temps passat

Vet aquí un itinerari de muntanya mitjana pels encontorns d’Alaró i Orient. Deixarem el cotxe un poc abans de la plaça dels Horts d’Alaró, a la barriada de Los d’Amunt (WP-01). Continuam pel carrer de Son Duran, passam per can Muxic, can Roa, ca na Truca, na Lluenta, na Xinxa, ca na Milana... El carrer esdevé el camí de s’Estret. El deixam a la dreta en direcció a un porxo (WP-03). Passam per la carrera de l’esmentat porxo, el qual té el nom de ses Artigues en una rajoleta. Guanyarem altura i copsam la contrada que deixam enrere. Anirem pujant per les marjades on, en una raconada s’agombola un pou perfectament integrat en un marge. Arribarem a un penyal que té uns grollers punts de pintura. No n’hem de fer cas, hem de prosseguir per un botador que salva una reixeta, situat a la dreta d’aquest penyal. Trobarem algunes fletxes de l’amic Pep Torrens.Més amunt, un altre botador ens permet passar a l’altra part d’una paret amb reixeta. El tirany transcorre per l’àmbit d’un pinar. Normalment, per aquest camí passa la correguda anual Pujada al castell d’Alaró. El terreny va pujant força, fins al pas de s’Estaca, i amb una petita grimpada assolirem el marge. Caminam pel comellar de ses Penjades de Son Curt. Les cases d’aquesta possessió s’ubiquen a la carretera del castell. Passam per un portell obert a una paret mitgera. El caminoi travessa unes marjades abandonades i envaïdes pels pins.

El puig d’Alaró

Arribarem a una altra paret, que segurament separa les finques de Son Curt i es Verger. Més enllà, destaca el puig d’Alaró (821 m), amb el castell aixecat sobre els seus penyals. Quan som a la carretera del castell d’Alaró (WP-06) tenim l’opció d’escurçar camí per les dreceres i per trams del camí vell. Sortim del boscatge i s’obre el panorama cap a la Serra. Destaquen elevacions properes com el penyal de Solleric (628 m), a sa mola de Son Montserrat (esquerra), i el piramidal puig de sa Font Fresca (833 m), a la serra d’Amós. És prou agradable caminar entre les oliveres i marjades que s’estenen per la falda del puig de can Llenderina.

Deixam enrere els marges d’olivar i sortim a la carretera per un botador (WP-09). Caminant per l’asfalt ens compareixen a l’esquerra les cases de can Jaques o can Valentó, situades vora Orient, entre Son Bernadàs Vell o s’Hermitage, can Garau, Son Terrassa i el puig de can Llenderina. Caminarem paral·lels a la carretera (WP-10). El bucòlic llogaret d’Orient està situat a 450 m d’altura. Continuarem per l’alzinar, allunyant-nos ja d’Orient; el camí puja ara cap al pas de s’Estaló. Un ranxo de carboners reconstruït, situat a la dreta del camí, crida l’atenció. Arribam al pas de s’Estaló (WP-11), situat a 570 m d’altitud. Als afores d’Orient i a la dreta del nucli sobresurten les cases de Son Terrassa. Just passat el coll, hem de posar atenció perquè el camí principal baixa cap a la zona del Freu. La nostra ruta és un caminet estret a l’esquerra, que va cap a la casa del Rafal, antiga possessió d’Alaró, situada al NW del terme, entre sa Bastida i els termes de Santa Maria del Camí i Bunyola. Deixam a la dreta el puig de sa Galera. Pel costat de la casa de ses Artigues i just davant la font del mateix nom, tancam el cercle. Podrem passar pel costat de la columna de la dreta que aguanta la barrera. Ara només queda recórrer el camí fins al punt de partida, la plaça d’en Cabrit i en Bassa, on acabarem aquesta interessant excursió.

EDICIÓ PAPER 17/08/2019

Consultar aquesta edició en PDF