FENT CAMÍ

Pas d’en Content, pas de l’Arboç i pas del Fraguel

La Comuna de Bunyola és una capsa de sorpreses. Aquesta ruta aprofita tres d’aquests passos per enllaçar un itinerari bastant complet

El punt de partida és a l’entrada de Bunyola per la carretera Ma-2020 (Santa Maria-Bunyola), a Son Trobat. Caldrà deixar els cotxes a l’aparcament que hi ha a l’endret de la carretera de la Comuna i de la parada del bus (WP-0) (203 m). Es comença a caminar pel carrer del Garrigó, a l’inici del qual hi ha un plànol toponímic de la Comuna. Davant tenim el penyal de Can Fil (609 m).

Es deixa a l’esquerra el camí del Planiol, que connecta amb el camí del Grau, tot i que està tancat amb reixa i amb un rètol que diu ‘Propietat privada, prohibit passar’. En un revolt s’agafa el camí Vell de la Comuna, el qual apareix tancat amb una reixa (WP-1) (279 m).

Es guanya alçada i s’obre la panoràmica de Bunyola i part de la Serra. A l’esquerra, s’aixeca el Castellet (358 m) i, a la dreta, el penyal de Can Fil (609 m). Es deixa a la dreta un ramal que baixa al comellar de la Cuina (WP-2) (412 m). Es deixa a l’esquerra el portell del camí del comellar d’en Cupí (WP-3). S’arriba al coll entre el puig del Vent i el puig de la Figuera, on fa esplanada. Allà surten dos camins per la dreta. Cal agafar el segon (WP-5) (567 m), pel qual, i a pocs metres, ens hem de desviar a l’esquerra (WP-6). Cal travessar un rotlo de sitja. Aviat es deixa a la dreta un tirany que duu al pas del Fraguel (WP-7), cap al sud, i continuarem per l’esquerra, adreçats al nord-est. Es creua una paret seca (WP-8) (522 m); hauríem de torbar-nos una hora i mitja per arribar aquí.

Pas de l’Arboç

Haurem de remuntar el camí de carro que serpeja per la coma Gran, passam el bassol d’en Pas i, a l’endret d’una barraca de carboners restaurada, ens desviam coster amunt cap al pas de l’Arboç de 604 (WP-10) (525 m). El sender està tancat amb un carrerany de pedres; això pot servir de fita.

Un tirany ben fitat ens mena a un dels punts clau de la Comuna, el Planitjar (WP-12) (622 m). Es continua la ruta cap al camí que baixa al xaragall de la cova de l’Aigua (WP-13). El camí va baixant gradualment fins a assolir el tàlveg del xaragall, uns 35 m més avall (WP-14). Allà, es remunta la torrentera. Assolim la pista que passa entre el puig dels Bous (676 m) i el puig de les Crestes (729 m) (WP-16). Cal agafar per l’esquerra, en direcció a cal Garriguer, centre neuràlgic de la Comuna i distribuïdor de senderistes. S’arriba a l’àrea recreativa de cal Garriguer (WP-18) (609 m). D’esquena a la cisterna, hem de dirigir les passes cap al camí de la coma Gran. Es deixa un pou a la dreta.

Pas del Fraguel

S’ha d’estar atent a la fita que assenyala la desviació al pas d’en Content i del Fraguel. S’inicien allà mateix. En aquesta ruta, aquesta desviació està senyalitzada amb el Wp 9. Quan som a mitjan coster, el tirany es bifurca; cal continuar per l’esquerra (WP-19) (509 m) per arribar a la base de la via ferrada del Fraguel (WP-20) (518 m). Per les mateixes passes que hem fet al dematí quan anàvem a fer el pas d’en Content, s’arriba a l’esplanada de la carretera de la Comuna, per la qual s’inicia el descens fins a arribar a la Cuina. Es tracta d’una gran cova convertida en balma a causa dels despreniments de la coberta. Allà arrenca un camí de carro que mena a la carretera de la Comuna, al Wp-2, marcat al dematí quan pujàvem per la carretera. Ara només caldrà baixar per la carretera i el camí Vell fins al punt de partida (WP-23).

EDICIÓ PAPER 18/05/2019

Consultar aquesta edició en PDF