16/03/2013

Un PSG en creixement posarà a prova el Barça

4 min
RITME SUD-AMERICÀ 
 L'argentí Pastore i el brasiler Alves, durant l'amistós entre els dos equips de l'agost del 2012. Ara es retroben.

BarcelonaEl Barça tornarà a París, terra de bons records des de la Champions conquerida davant l'Arsenal, per posar a prova la fiabilitat d'un PSG que s'ha dedicat a remoure el mercat amb ambició les últimes temporades per convertir-se en un dels grans del continent. Sense la sort del Madrid però sense poder queixar-se, l'equip de Tito Vilanova ha quedat aparellat amb l'actual líder de la Ligue 1 amb el partit de tornada al Camp Nou el dia 10 d'abril. Una setmana abans, el dimarts 2 d'abril, el Barça tornarà al Parc dels Prínceps, on va empatar aquest estiu un amistós (2-2) i on el 1995 Cruyff va dirigir el seu últim partit com a tècnic del Barça a la Champions League, amb una derrota per 2-1.

Després de superar l'ensurt del Milan, el Barça afronta els duels contra el botxí del València amb cert optimisme, malgrat la prudència d'Andoni Zubizarreta, que recorda el talent d'"un equip ple de jugadors de primer nivell". De fet, el PSG ha passat en pocs mesos de patir pel seu futur a ser el principal comprador del futbol europeu. Si el Barça va trucar a la porta del Qatar per trobar un patrocinador que mantingui actiu el múscul financer del club, el PSG directament hi ha trobat la solució, ja que des de la temporada passada el club és propietat de la Qatar Sports Investments, la mateixa empresa que va gestionar la publicitat de la samarreta blaugrana.

La història del PSG és una història de grans projectes per aconseguir que París tingui un equip de primer nivell, una tasca que ha costat molt. Nascut el 1970 després d'un projecte iniciat per la federació francesa i l'Ajuntament, el club sempre ha viscut envoltat de paraules grandiloqüents, amb grans inversions, com la de Canal+ els anys 90 o la de Qatar ara. Amb una massa social estable i pocs títols -només dues lligues-, el PSG lidera la classificació de la lliga i confia a reviure els dies més brillants de la seva història, en què va arribar a les semifinals de la Champions el 1995 eliminant el Barça i va guanyar una Recopa. Els anys de Rai, Guerin i Weah.

Buscant el sistema ideal

Actualment, però, encara és "un projecte en construcció". "Ha fitxat molt bé però tàcticament encara no està del tot treballat i Ancelotti té feina", afirma Luis Fernández, que va ser jugador i tècnic del club en el passat. En declaracions a l'ARA, Fernández admet que "si segueix així, pot arribar a ser aspirant a la Champions, però ara encara li falta futbol davant d'equips com el Barça". Carlo Ancelotti, campió d'Europa dos cops amb el Milan, intenta equilibrar futbol, talent i egos en un vestidor que el secretari tècnic, Leonardo, ha omplert de figures de primer nivell com Ibrahimovic, Lavezzi i Beckham. De fet, si va començar jugant amb un 4-3-3, ara es decanta per un 4-2-3-1 per fer espai a Lucas Moura, la gran estrella brasilera que va arribar al gener.

Aquesta temporada el PSG s'ha gastat més de 150 milions d'euros en jugadors com Ibrahimovic, Lavezzi, Thiago Silva i Moura. Creant en 12 mesos un equip totalment nou, ara el PSG guanya però no sempre enamora, com va evidenciar el València als vuitens de final. A més, Ibrahimovic no podrà jugar el partit d'anada per sanció i Moura és dubte per problemes físics. El porter és el sard Salvatore Sirigu, que guarda una porteria on la defensa és una línia de quatre amb regust brasiler: Álex (ex-Chelsea), Thiago Silva (ex-Milan) i un vell conegut del Barça, Maxwell. L'altre lateral sol ser Jallet o l'holandès Van der Wiel. Al mig del camp un altre vell conegut del Barça, Motta, ha perdut la titularitat en mans de Blaise Matuidi. Si vol crear, Ancelotti fa jugar al seu costat el jove italià Verratti. Amb l'arribada de Moura, el gran damnificat és Ménez, suplent d'un trio ofensiu amb Pastore i Moura en bandes i Lavezzi pel mig. I en atac, Ibrahimovic. Sense el suec, Ancelotti pot jugar amb un equip més conservador, com el de la tornada contra el València, amb un 4-4-2 i dos migcampistes defensius, Matuidi i Motta. A més, les últimes setmanes ha arribat al PSG David Beckham, destinat a ser suplent amb 37 anys però amb minuts ja en l'últim duel de Copa contra l'Olympique de Marsella. El PSG és als quarts de final de la Champions, de la Copa i lidera la lliga, però va caure a la Copa de la Lliga davant el Saint-Étienne.

Sense Pedro

El Barça, que no podrà disposar del sancionat Pedro al partit d'anada, haurà de superar un equip que només ha perdut un dels vuit partits jugats a Europa aquesta temporada -el de la fase de grups a Porto per 1-0-. Els homes d'Ancelotti han guanyat sis d'aquests vuit duels i viuen dels gols de Lavezzi -5 a la Champions- i un Ibrahimovic que lidera la classificació de màxims golejadors a França. Per a Jordi Alba, el sorteig és "positiu", paraules semblants a les d'Ancelotti: "Serà fantàstic jugar contra un dels favorits", va dir després del sorteig el tècnic encarregat de fer somiar la ciutat de París.

stats