ATLETISME
Esports 23/02/2013

Oscar Pistorius, en llibertat sota fiança fins al judici

àlex Gozalbo
2 min
Oscar Pistorius, ahir a la banqueta d'acusats del tribunal de Pretòria.

Barcelona.Com si estigués a punt de llegir el nom del guanyador d'un premi, el jutge Desmond Nair va fer una pausa dramàtica abans d'anunciar que Oscar Pistorius queda en llibertat sota fiança fins que el 4 de juny comenci el judici per l'assassinat de la seva nòvia, la model Reeva Steenkamp. " Yes ", van cridar els familiars de l'atleta, que va esclatar a plorar quan va conèixer la decisió, que s'havia ajornat fins a quatre vegades.

El jutge manté la tipificació d'assassinat amb premeditació, però permet que Oscar Pistorius surti de la presó fins al judici perquè les proves són circumstancials. Desmond Nair considera que l'atleta, que ahir va abandonar el Tribunal de la Magistratura de Pretòria acompanyat per la seva germana, no suposa una amenaça per als testimonis i que, a més, no hi ha risc de fuga. La fiança fixada és d'uns 85.500 euros, un milió de rands, la moneda de curs legal a Sud-àfrica.

El fiscal Gerrie Nel, un tipus amb fama de dur que va dirigir l'operació que va aconseguir empresonar Jackie Selebi (el cap de la policia sud-africana), s'oposava que l'atleta quedés en llibertat sota fiança. La seva tàctica durant aquests dies ha estat presentar Oscar Pistorius com un personatge molt violent. Perillós, fins i tot.

El lletrat defensor, en canvi, va argumentar que la discapacitat d'Oscar Pistorius li impedeix escapar-se a l'estranger. A més, Barry Roux, que acostuma a demanar uns 4.000 euros diaris per la seva feina, va recordar que l'atleta difícilment podria passar desapercebut en un aeroport. L'atleta, a més, va lliurar el passaport i les seves armes de foc, i es va comprometre a presentar-se dues vegades per setmana a comissaria i a no tornar a trepitjar casa seva, l'escenari del crim que ha escandalitzat mig món.

Acumular proves fins al 4 de juny

El cas Pistorius, que no serà jutjat fins al 4 de juny, entra ara en una doble fase. D'una banda, les dues parts intentaran acumular proves i testimonis favorables, i estudiaran quina estratègia seguir. D'altra banda, els mitjans de comunicació sud-africans encetaran un judici paral·lel que anirà esquitxant els lectors amb sorpreses diàries.

La policia sud-africana, per exemple, va destituir dijous l'investigador en cap del cas Pistorius, Hilton Botha, després de confirmar que el detectiu està acusat d'intent d'assassinat per haver disparat contra un minibús amb set passatgers en intentar aturar-lo. Els fets es van produir l'any 2009, però el policia continuava treballant. L'anunci el va fer en una conferència de premsa a Pretòria el comissari de la policia nacional, Riah Phiyega. El seu substitut serà Vineshkumar Moono, que no tindrà una feina gens senzilla ni tranquil·la.

stats